Kapusta pekińska przeznaczona do długiego przechowywania wymaga odpowiedniego traktowania począwszy od przygotowania gleby, poprzez pielęgnacje i zbiór w optymalnym terminie. Sprawdzoną technologię jej uprawy ma już Jacek Komorowski z Goszczyna, który w tym roku uprawia kapustę pekińska na powierzchni 2,8 ha.
Table of Contents
Sprawdzona technologia dla kapusty pekińskiej
Jacek Komorowski od lat uprawia jedna niezawodna odmianę jaką jest Bilko F1, przede wszystkim z racji jej wysokiej przydatności do długiego przechowywania. Gospodarstwo to ukierunkowane jest na uprawę truskawek i kapusty pekińskiej, a wice zazwyczaj ta ostatnia sadzona jest po truskawkach. Ważne jest przy tym dobre spulchnienie gleby oraz nawożenie, wykonywane w oparciu o analizę gleby. W tym roku na około 2 tygodnie przed sadzeniem zastosowano nawóz wapniowy (kreda). Dostarczenie wapnia jest ważne z dwóch powodów – po pierwsze zależy nam na podwyższeniu pH i uniknięciu problemów z kiłą, po drugie – dostarczenie wapnia tak ważnego z punktu widzenie jakości główek kapusty pekińskiej – podkreśla Jacek Komorowski. Tuz przed sadzeniem zastosowano z kolei wieloskładnikowy nawóz Entec Perfect. W trakcie uprawy bardzo ważne jest tez dokarmianie dolistne wapniem, do czego od lat wykorzystywany jest tu Wuxal Aminocal. Próbowałem stosować inne nawozy, ale Wuxal Aminocal u mnie sprawdza się najlepiej – podkreśla producent. Zabieg tym nawozem wykonywany jest 3-4 razy.

Ważne zabiegi uprawowe
Rozsadę do nasadzeń w tym roku dostarczyła firma Mularski, a sadzenie realizowano 5-10 sierpnia,na 1 ha przypada tu 50000 roślin. Sadzenie wykonywane jest ręczne, przy czym przed tym na polu przy użyciu znacznika (wykonany samodzielnie z beczki, do której przyspawano elementy wykonujące otwory na rośliny), a więc osoby sadzące wsadzają tylko rośliny w wyznaczone miejsca. Jak widać po 100 % przyjęciach metoda ta sprawdza się znakomicie. Pielęgnacja w trakcie uprawy polega na dwukrotnym pieleniu mechanicznym opielaczem, gdzie przed całkowitym zakryciem rzędów podsiewany jest nawóz wieloskładnikowy. Konieczna jest też dobra ochrona przez cały okres uprawy – zwalczane są przede wszystkim pchełki i mszyce (na podstawie prowadzonych lustracji) oraz zapobiegawczo choroby, gdzie w tym roku zastosowano już Scorpion 325 SC przeciwko przede wszystkim czerni krzyżowych (fungicyd zwalcza również mączniaka prawdziwego, plamistość pierścieniową liści i bielika krzyżowych). Z punktu widzenia dobrego przechowywania kapusty bardzo istotna jest ochrona przedzbiorczą, kiedy to stosowany jest Amistar 250 SC zwalczający czerń krzyżowych i szara pleśń.

Kapusta pekińska tylko do przechowywania
Kapusta pekińska w całości przeznaczona jest do przechowywania w chłodniach z kontrolowaną atmosferą. W tym celu musi być zebrana w optymalnym terminie – gdy główki są już dobrze wypełnione. Zbierane są i pakowane w drewniane skrzynie, główki są wstępne oczyszczane i umieszczane w chłodni. Z doświadczeń Pana Jacka wynika, że dla uzyskania docelowego składu atmosfery lepiej jest poczekać na samoczynne uregulowanie składu gazowego w komorach, a nie wymuszanie go poprzez podawanie azotu do komory (szybkie obniżenie ilości tlenu w powietrzu przechowalniczym). Wówczas bowiem kapusta przechowuje się gorzej. Docelowo podczas przechowywania kapusty pekińskiej utrzymuje się skład gazowy 2% tlenu i 2% dwutlenku węgla oraz temperaturę 2°C. Tak kapusta składowana jest do lutego, jak dotąd z bardzo dobrymi efektami. Odbiorcy co roku wracają do mnie po kapustę, co oznacza że chyba wychodzi dobrze – mówi Jacek Komorowski.