Kapusty pekińskie warte uwagi (Część II)




Spośród warzyw kapustnych producenci często decydują się na produkcję kapusty pekińskiej w uprawie na przedplon lub poplon. Na rynku znajduje się wiele odmian tego warzywa. W artykule przedstawiam przegląd odmian kapusty pekińskiej polecanych przez przedstawicieli firm nasiennych m.in. podczas tegorocznych Targów Sadownictwa i Warzywnictwa. Firmy uszeregowano w kolejności alfabetycznej.

Alseed

Przedsiębiorstwo oferuje na rynku polskim odmianę mieszańcową kapusty pekińskiej KBN89-3 (Ariko) koreańskiej hodowli The KIBAN. Posiada ona odporność na kilka ras kiły kapusty. Wiąże atrakcyjne, cylindryczne główki polecane do zbiorów letnich i jesiennych. To odmiana wyjątkowo plenna i rekomendowana przede wszystkim dla producentów szukających
kapusty pekińskiej do bardzo długiego przechowywania.

KBN89-3 (Ariko F1)

Argenta

Kapusta pekińska Veraflex CC 2121 F1 ma bardzo duży wigor. Charakteryzuje się podwyższoną odpornością na choroby odglebowe z rodzaju Fusarium i Verticillium. Przedstawiciel firmy Argenta Seeds, Adam Piotrowski zaleca ją przede wszystkim do sadzenia po 20 lipca do zbioru jesiennego do długiego przechowywania. Z uwagi na dobrą tolerancję na okresowy niedobór wody oraz odporność na tipburn i zagniwanie główek może być również sadzona na zbiór letni. Główka tej odmiany jest stosunkowo niska i osiąga duże rozmiary (2,5-4,5 kg) zależnie od zagęszczenia (przykładowo odmiana Veraflex CC 2121 F1 tworzy główki o masie ok. 3 kg przy zagęszczeniu 55-60 tys./ha).

Veraflex F1

Bejo

Wśród kapust pekińskich nowością na nasadzenia wczesne (pod osłonami) i letnie jest Meriko F1. Jest gotowa do zbioru po ok. 58 dniach wegetacji. Charakteryzuje się ona dobrą tolerancją na jarowizację i nie jest podatna na brzegowe zamieranie liści. Wiąże główki o cylindrycznym kształcie i ciemnozielonej barwie ściśle przylegających liści. Osiągają one 0,9-1,4 kg zależnie od terminu uprawy. Dla producentów kapusty pekińskiej przeznaczonej do bardzo długiego przechowywania (do maja) wciąż jednym z liderów na rynku jest Bilko F1. To odmiana również o cylindrycznych główkach dorastających do 1,5 kg z dobrze osłoniętym wierzchołkiem. Długo zachowują świeży, żywo zielony kolor w czasie przechowywania. Bilko F1 ma wrodzoną wysoką odporność na fuzariozę kapusty oraz 3 rasy kiły kapusty.

Enza Zaden

Szczególnie na letnie nasadzenia polecana jest odmiana Enduro F1 hodowli Takii Seeds o 65-dniowym okresie wegetacji. Ta kapusta pekińska odznacza się bardzo równymi główkami (o długości do ok. 30 cm), bez tendencji do przerastania, dzięki czemu z łatwością pakują się w skrzynki – informowała Aleksandra Krzyżanowska, przedstawicielka firmy Enza Zaden. Producenci, którzy już wybrali tę odmianę cenią ją za wysoki stopień zdrowotności oraz brak skłonności do występowania brzegowego zamierania liści. Enduro F1 nadaje się na zaopatrzenie supermarketów oraz na przechowywanie. W tym drugim przypadku powinna być sadzona do 15 sierpnia. Zachowuje żywo zielony kolor po wyjęciu z przechowalni co stanowi dodatkowy atut tej odmiany. Z kolei do upraw wiosenno-letnich ale już bez przykryć polecana jest odmiana Orient Surprise F1. Jej główki są również wyrównane i nie wymagają dużych nakładów ponoszonych na ochronę.

Plantico

W ofercie firmy PlantiCo znajdziemy m.in. dwie zbliżone do siebie odmiany mieszańcowe kapusty pekińskiej: Polstar F1 i Elza F1 . Okres wegetacji ok. 65-70 dni a cylindryczne, zwarte główki ważą ok. 1,0-1,2 kg. Polstar F1 jest o kilka dni późniejsza a uprawiana przy mniejszym zagęszczeniu potrafi osiągnąć nawet 1,5 kg masy. Rośliny obu odmian cechuje wysoka zdrowotność w okresie wegetacji na polu, a główki dobrze się sprzedają na rynku warzyw świeżych. Jak przekazał Dominik Gnaś pierwsze obserwacje wskazują na wysoką przydatność odmiany Polstar F1 do długiego przechowywania. 

Polstar1

PNOS Ożarów Mazowiecki

Przedsiębiorstwo dystrybuuje odmiany kapusty pekińskiej z hodowli holenderskiej firmy Wing Seed. Wśród nich polecana jest m.in. bardzo wczesna odmiana Bruce F1 (50-60 dni po wysadzeniu). Wiąże typową, cylindryczną główkę na zaopatrzenie świeżego rynku, której wielkość jest ściśle związana z zastosowaną rozstawą (jest możliwe zagęszczenie nasadzeń). Główki są atrakcyjne, z zewnątrz intensywnie zielone i żółte wewnątrz. Atutami zdrowotnymi odmiany jest tolerancyjność na kiłę kapustnych oraz niewrażliwa na zasychanie wewnętrznych liści. Drugą odmianą proponowaną przez p. Dariusza Kacprzaka z PNOS Ożarów Mazowiecki jest Trevor F1 polecaną do sprzedaży bezpośredniej na jesień oraz do celów przechowalniczych. Również jest odporna na tipburn, czyli zaburzenia w dostarczaniu wapnia. Podobnie jak Bruce F1 jest to odmiana sprawdzona już przez polskich producentów. W ofercie znajdują się również unikalne, jedyne na rynku europejskim kapusty pekińskie o fioletowych główkach  w odmianach Scarvita F1 i Scansie F1 dedykowane producentom zaopatrujących przede wszystkim klientów detalicznych oraz sieci supermarketów.

Rol-Spec

Nowością wśród kapust pekińskich hodowli Nong Woo Bio jest kreacja pod numerem 19CC1172 F1. To średnio-póżna odmiana gotowa do zbioru po ok. 70 dniach od wysadzenia rozsady. Jej główki są stosunkowo ciężkie i osiągają 1,5-2 kg. Mają jasne, atrakcyjne wnętrze, a liście mocno do siebie przylegają. Odmiana nie wymaga dużych nakładów ponoszonych na ochronę przed agrofagami – jest tańsza w produkcji. Po zbiorze sprzedaje się ją na rynek bezpośredni albo stanowi surowiec do długiego przechowywania. Na wiosenne i jesienne nasadzenia polecana jest odmiana Eva F1 o krótkim okresie wegetacji (ok. 55-60 dni). Wiąże kompaktowe, cylindryczne główki o średniej masie 1 kg i świetnej jakości wewnętrznej. Atutem odmiany jest wysoka tolerancja na kiłę kapustnych oraz mączniaka rzekomego.

Sakata

W portfolio firmy Sakata znajduje się m.in. kapusta pekińska Kiseki F1. Charakteryzuje się ok. 65-70 dniowym okresem wegetacji. Jest polecana zarówno na zaopatrzenie świeżego rynku jak i długie przechowywanie. Okres sadzenia przypada na ok. 5-15 sierpnia. Jak przekazał Łukasz Rudecki, reprezentujący firmę Sakata, ubiegłoroczne obserwacje potwierdzają wysoką zdrowotność i odporność tej odmiany, zwłaszcza na tipburn, mączniaka rzekomego, 3 rasy kiły kapusty oraz pieprzową plamistość. Główki posiadają ciemnozielone liście zewnętrzne, które nie tracą koloru po przechowaniu.  Nowością jest odmiana Genki F1 (60-65 dni wegetacji) o przeznaczeniu wiosenno-letnim na wczesne terminy i bieżącą sprzedaż. W okresie wiosennym nie wybija w pędy kwiatostanowe. Wiąże cylindryczne główki i podobnie jak poprzedniczka wykazuje odporność na mączniaka rzekomego i kiłę. Zarówno Kiseki F1 jak i Genki F1 osiągają 1,3-1,8 kg zależnie od zagęszczenia.

Syngenta

Na wczesne nasadzenia, zwłaszcza pod osłonami  doskonale nadaje się odmiana Sprinkin F1. Ma krótki okres wegetacji (ok. 55 dni) i tolerancję na  wybijanie w pędy kwiatostanowe. Jej główki są zwarte i mają żywo zieloną barwę. Można ją sadzić w bardzo dużym zagęszczeniu, tj. do 100 tys. roślin na hektar. Nieco wcześniejsza (sadzenie już od połowy marca pod osłony) jest wysoce odporna na kiłę kapusty odmiana Kilakin F1. Zachowuje bardzo dobrą zdrowotność i radzi sobie również na słabszych stanowiskach. Obie te odmiany doskonale radzą sobie również podczas wysokich temperatur jakie panują latem. Rafał Żmuda z firmy Syngenta zachęcał do uprawy odmiany Marrio F1. Odznacza się dobrymi możliwościami przechowalniczymi oraz wysoka tolerancja na tipburn. Rośliny tej odmiany charakteryzuje się mocnym wigorem, można więc uprawę zagęścić do  (ok. 70 tys./ha) tak, aby wyprodukować główki wyrównane o wadze ok. 1 kg. Wówczas plon pozostaje wysoki i nie ma ryzyka przerastania główek. Marrio F1 polecana jest do nasadzeń w sierpniu.