Targi Sadownictwa i Warzywnictwa (TSW 2020) od kilku już lat nierozłącznie są związane z Konferencją Warzywniczą. Także w tym roku organizatorzy zapraszają producentów warzyw do odwiedzenia ekspozycji firm ale też pogłębienia wiedzy związanej z uprawą warzyw. Co będzie w tym roku?

Już jutro, czyli 16 lutego 2020 podczas największych branżowych Targów Sadownictwa i Warzywnictwa odbędzie po raz kolejny Konferencja Warzywa Polowe. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych uprawą warzyw. W programie wiele ciekawych tematów, każdy znajdzie coś dla siebie. Konferencja Warzywa Polowe rozpocznie się o godzinie 10.00

10:00 – 10:30 Ordzawienie pietruszki – przyczyny, skutki i zapobieganie. Krzysztof Kubatko
10:30 – 11:00 Stemphylium vesicarium – rosnące zagrożenie w uprawach cebuli. dr Jan Sobolewski (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach)
11:00 – 11:30 Mączlik warzywny, rosnące zagrożenie dla upraw warzyw kapustnych. prof. Grażyna Soika (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach)
11:30 – 12:00 Wpływ chemicznej ochrony roślin na pozostałości środków ochrony roślin w warzywach. dr Artur Miszczak
12:00 – 12:25 Jak osiągnąć wysoką jakość w produkcji warzyw? Karol Majchrowski (Timac Agro Polska) Ayako Noguchi (CMI Roullier Francja)
12:25 – 13:10 Narastające problemy ze szkodliwością i zwalczaniem wciornastków oraz Fusarium oxysporum f. sp. Cepae w uprawie cebuli. Emiel Kamminga (doradca warzywa gruntowe, Delphy, Holandia)
13:10 – 13:35 Biostymulacje w okresie anomalii klimatycznej Krzysztof Zachaj (Agrosimex)
13:35 – 14:00 Najnowsze technologie dolistnego nawożenia mikroelementowego upraw warzywnych, w aspekcie zmieniających się warunków pogodowych, i ich wpływ na jakość surowca dr inż. Piotr Chochura (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)

Warto wcześniej się zarejestrować na www.tsw.pl i odebrać bezpłatny bilet wstępu