Jak już wspominałem brokuł już od dawna w polu. Aby ułatwić zwalczanie chwastów i napowietrzanie gleby należy w warzywach uprawianych w szerokich rzędach można się pokusić o zastosowanie pielników mechanicznych. Niszczą one chwasty które wzeszły, lub te które mają za kilka dni wzejść. Również powoduję, że zasklepiona gleba zostaje napowietrzona.
Takie zabiegi zwłaszcza w roślinach kapustnych są wskazane. Dotlenienie wierzchniej warstwy gleby powoduje, że rośliny lepiej rosną i dodatkowo mniejsze jest niebezpieczeństwo infekcji kiłą kapusty. Oczywiście nie może to być zabieg jednorazowy. Warto go powtarzać kilka razy aż do momentu, kiedy wielkość roślin nam na to pozwoli.
![](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2024/05/20240507_091444-800x600.jpg)
Dodatkowo małe rośliny z jeszcze słabo rozwiniętym systemem korzeniowym możemy zasilić nawozami azotowymi lub kompleksowymi. Trzeba pamiętać, że w pobliży roślin nie powinna się znaleźć zbyt duża ilość składników pokarmowych. Dotyczy to szczególnie azotu czy potasu. Ich nadmiar może spowodować podwyższenie zasolenia w strefie korzeniowej i zahamowanie wzrostu. W każdym zabiegu należy zachować umiar. Jeżeli chcemy mechaniczne pielenie przeprowadzić 2-3 razy to podzielmy dawkę nawozów azotowych stosowanych pogłównie na 2-3 –dawki. Lepiej mniej a częściej.
W przypadku warzyw kapustnych uprawianych na glebach gdzie są niedobory wapnia można do takiego nawożenia pogłównego wykorzystać saletrę wapniową, która zawiera łatwo rozpuszczalny wapń. Wówczas w strefie korzeni będzie duża koncentracja jonów tego pierwiastka, co również może spowodować mniejsze infekcje kiłą kapusty.