Na jakie odmiany warzyw od Bejo warto postawić w sezonie 2024 

Report



Pod koniec stycznia w Charsznicy w restauracji Planeta Paweł Glanowski przedstawił ofertę odmian warzyw do uprawy gruntowej. Jakie nowości i sprawdzone odmiany z hodowli Bejo Zaden są szczególnie polecane w tym sezonie w Małopolsce i okolicach? 

Do przetwórstwa 

Paweł Glanowski zwrócił uwagę na wzrastające zainteresowanie producentów kiszonek odmianą Report F1. To kapusta mająca wrodzoną odporność na niektóre rasy kiły kapusty. Tworzy główki duże, ciężkie (ok.8-9 kg), i dodatkowo bardzo wyrównane polecane na późne kwaszenie. Surowiec odznacza się wysoką zawartością witaminy C. Nowością hodowlaną w typie odmiany Typhoon F1 jest kapusta oznaczona obecnie jako Bejo 3513. Odróżnia ją krótszy okres wegetacji oraz odporność na kiłę kapusty. Rośliny pozwalają uzyskać wysoki plon handlowy. Jak poinformował przedstawiciel firmy Bejo Zaden, w obecnym sezonie wspomniana odmiana Bejo 3513, a także pozostałe do przetwórstwa takie jak: Bejo 3271 oraz Chinook F1 będą stanowić wdrożenia (przedsprzedażowe próby) w gospodarstwach. Hodowla tej firmy może również poszczycić się nowymi selekcjami wśród odmian kapust, czego efektem są odmiany odporne na wciornastki (np. kreacja pod numerem 3709) oraz sprawdzone odmiany z odpornością na kiłę kapusty (kreacja pod numerem 3515 w typie odmiany Axel F1). 

Do przechowywania, na świeży rynek i pod markety

Numerem jeden w portfolio kapust do bardzo długiego przechowywania jest doskonale znana producentom odmiana Expect F1. Ma bardzo dużą ilość wosku, dzięki któremu jest zwiększona tolerancja na wciornastki oraz odporność na patogeny  rodzaju Xanthomonas i Alternaria. Jej walory fitosanitarne dowiódł ubiegły sezon, wyjątkowo wilgotny i tym samym sprzyjający rozwojowi bakterioz – mówił Paweł Glanowski. Nowo wyhodowaną odmianą w tym typie jest Expectation F1.

Expectation F1 to jedna z nowości firmy Bejo do długiego przechowywania

Zachowuje ona równie dobrą zdrowotność polową, ale wyróżnia się od poprzedniczki lepszym wigorem i wyrównaniem roślin na plantacji. Ma wysoko osadzone główki przystosowane do zbioru mechanicznego. Prelegent zaznaczył, że ta odmiana wprowadzona do obrotu od tego roku będzie dostępna w sprzedaży jeszcze w ograniczonej ilości  nasion. Odmianą świeżo rynkową kapusty głowiastej białej jest Amazon F1, bardzo dobrze wyrównana, ma intensywnie zielony, błyszczący kolor nawet po zdjęciu 2-3 liści. Można ją sadzić praktycznie od końca kwietnia do początku lipca co pozwala uzyskać jednolity towar przez większość sezonu. W Polsce dotychczas mniej popularna jest odmiana Kaluga F1, co najprawdopodobniej jest spowodowane stosunkowo małą wagą główek (ok. 1,7-2,5 kg). Zasługuje jednak na rozpowszechnienie z uwagi na wyjątkowo kształtne, wyrównane i mocno zbite główki idealne na potrzeby sieci handlowych. Można ją uprawiać w dużym zagęszczeniu. Przedstawiciel firmy Bejo Zaden przekazał, że w Holandii producenci stosują w jej przypadku zagęszczenie w wysokości 50 tys. roślin na hektar i rozstawie 50 x 40 cm. 

Czerwone i włoskie

Najkrótszym okresem wegetacji (80 dni) wśród kapust czerwonych hodowli Bejo Zaden wyróżnia się obecnie odmiana Omero F1 (w zastępie za wycofywaną Primero F1). Nadaje się już na zbiory letnie z wczesnych nasadzeń pod osłonami. Wiąże kuliste i wyrównane główki o średniej masie 1,5-2 kg. Jej zbiory nie są rozciągnięte w czasie. Inną odmianą czerwonej kapusty jest Davaro F1, która ma wzniesiony pokrój i może być uprawiana w większym zagęszczeniu. Jej główki mają intensywniejszy kolor i osiągają nieco większą masę. Można ją też uprawiać z nasadzeń czerwcowych. Z kolei do bardzo długiego przechowywania (IV-V) rekomendowane są odmiany o długim okresie wegetacji (ok. 130 dni) – Travero F1 i Klimaro F1. Mają one bardziej zbite główki i ważą do 3 kg. Klimaro F1 charakteryzuje się silnym systemem korzeniowym, co czyni ją dobrą odmianą na gorsze stanowiska i suche lata. Ponadto wyróżnia ją podwyższona zdrowotność na choroby grzybowe (zgniliznę twardzikową i szarą pleśń) na polu i podczas przechowywania. Z kolei Travero F1 jeśli dłużej pozostanie na polu nie przerasta „nad kaliber”. Wśród odmian kapust włoskich najważniejszą pozycją jest Wirosa F1 ok. 137-dniowym okresie wegetacji. To odmiana późna na zbiór w październiku i listopadzie z przeznaczeniem na długie przechowywanie (do końca marca). Główki mają atrakcyjny wygląd i osiągają średnio 2-3 kg.

Ogórki nie tylko partenokarpiczne 

Wśród ogórków do przetwórstwa Paweł Glanowski rekomendował odmianę partenokarpiczną Arletta F1. Charakteryzuje się ona małą komorą nasienną. Testowaną odmianą ogórka jest Bejo 3488, która jest odporna na choroby wirusowe i dobrze się regeneruje po wystąpieniu niekorzystnych warunków atmosferycznych. Jest odmianą z przewagą kwiatów żeńskich, jednak jak wyjaśnił przedstawiciel firmy Bejo Zaden, wykazuje również cechy partenokarpii (wysoko plonuje również przy niedostatecznym oblocie pszczół). Owoce mają cylindryczny kształt (stosunek długości do grubości: 3,2-3,3:1). Mają ciemnozieloną barwę skórki, są wyrównane, twarde i nie przerastają na wielkość. Mogą być przeznaczane do kwaszenia, konserwowania i zaopatrzenie rynku warzyw świeżych. 

Wybrane polecane odmiany cebul

Cebule w typie Rijnsburger reprezentuje m.in. odmiana Hytune F1. Dojrzewa stosunkowo wcześnie. Cebule mają kulisty kształt i jasną, słomkową barwę łuski. Ma dobrze rozwinięty system korzeniowy. Najbardziej „sprzedawalną” obecnie odmianą cebuli z asortymentu Bejo Zaden jest odmiana Hybelle F1. Jej rośliny są pokryte grubą warstwą wosku ograniczającym żerowanie wciornastkom. Jest ceniona przez producentów ze względu na wysokie parametry jakościowe zgrubień. Cebule są kuliste, wyrównane z wąską szyjką. Łuska odmiany Hybelle F1 jest żółta i co najważniejsze bardzo mocna, co umożliwia składowanie cebul na dużych, kilkumetrowych pryzmach nawet do 15 czerwca. Nie podlega wówczas też uszkodzeniom mechanicznym. Jedną z odmian czerwonych jest Red Tide F1 (w typie dobrze znanej Red Baron F1) o mocnej łusce. Cebule są wyrównane pod względem wielkości i wyróżniają się wysoką zawartością suchej masy. Można ją z przechowywać do końca marca. 

Hybelle z nasion podkiełkowanch

Selery, pietruszki i marchwie mieszańcowe

Odmianę selera korzeniowego Balena F1 można uprawiać w znacznym zagęszczeniu tj. 85-90 tys./ha zwłaszcza z najwcześniejszych nasadzeń na zbiory przyspieszone. Odznacza się wysoką tolerancją na jarowizację. Później posadzona sprawdzi się jako surowiec na do przetwórstwa i przechowywania. Balena F1 to odmiana uprawiana też pod markety, ponieważ nie rozkalibrowuje zgrubień. Najnowszą odmianą z Bejo Zaden jest Carla F1 (Bejo 3538). To seler o ok. 144-dniowym okresie wegetacji dedykowany do bardzo długiego przechowywania (do maja włącznie). Jego system korzeniowy znajdują się w dolnej części zgrubienia i jest skierowany w dół, co ułatwia zbiór i czyszczenie. Carla F1 wykazuje umiarkowaną odporność na septoriozę. Jak przekazał Paweł Glanowski warto sięgać po odmiany mieszańcowe pietruszki korzeniowej. Arctica F1 jest jedną z nich i pierwszą hybrydą wyhodowaną na świecie. Jest to odmiana wyjątkowo plenna. Na uwagę zasługuje też wyraźne wyrównanie długich korzeni doskonałej jakości. Nadaje się na wczesny jak i późny zbiór z przeznaczeniem do przechowywania. Z pozostałych odmian mieszańcowych Bejo Zaden wprowadziło na rynek m.in. odmianę Corsica F1 o krótszych korzeniach dedykowaną „na worek” oraz Romanica F1 wyróżniająca się podobnie jak Arctica F1 brakiem skłonności do zagniwania od główki korzeni.

Pietruszka Arctica

Nową odmianą marchwi rekomendowaną na najwcześniejsze zbiory jest Nagasaki F1. Można ją uprawiać pod osłonami jak i w otwartym gruncie z przeznaczeniem szczególnie na pęczki. Mimo dużej wczesności nie ma tendencji do pękania. Jej dodatkowym atutem jest duża średnica korzenia poczynając od tzw. główki, co przekłada się na wysoki plon handlowy. Osiąga dojrzałość zbiorczą już w lipcu, ale jak poinformował prelegent, gdy cena rynkowa marchwi nie jest satysfakcjonująca bez problemu można Nagasaki F1 przetrzymać na polu. Nadaje się też do mechanicznego zbioru. Bardzo wysokie parametry jakościowe mają korzenie odmiany Natuna F1. Mają one cylindryczny kształt, gładką skórkę i intensywne wybarwienie. Są bardzo wyrównane i duży procent plonu stanowi plon handlowy. To marchew średniopóźna (ok. 117 dni wegetacji), lecz można ją z powodzeniem uprawiać z siewu czerwcowego do celów przechowalniczych.