Ogórek Gaja F1 – nowość ze Skierniewic
W Instytucie Ogrodnictwa – Państwowym Instytucie Badawczym prowadzona jest z dużymi sukcesami hodowla twórcza nowych odmian ogórka polowego. Jedną z najnowszych propozycji jest Gaja F1 (SKW 1916) - odmiana wyhodowana w Pracowni Genetyki i Hodowli Roślin Warzywnych i wpisana do księgi ochrony wyłącznego prawa w roku 2021.
Trendy w uprawie papryki
Sezon na paprykę coraz bliżej. Warto zapoznać się z najnowszymi trendami dotyczącymi odmian tego warzywa. Podczas webinarium, które odbyło się końcem stycznia 2022 roku specjalista z firmy Enza Zaden, Bernard Zioło omówił tegoroczne trendy odmianowe papryki. Sprawdźmy, które z odmian są w jego ocenie warte uprawy?
Biorozwiązania sprawdzają się w uprawach warzyw
Biologiczna i biotechniczna ochrona roślin przed szkodnikami jest wykorzystywana w uprawach ekologicznych i zrównoważonych. Podczas minionej już XII edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2022 miała miejsce konferencja, na której dr Michał Pniak omówił szczegółowo tematykę biorozwiązań i stosowanych środków ochrony roślin w zwalczaniu szkodników.
Produkcja kalafiora i brokułu w obliczu rosnących kosztów
Informacje z rynku warzyw przemysłowych, wskazują na rosnące zainteresowanie surowcem do mrożenia. Dotyczy to również kalafiorów i brokułów. Tych pierwszych zakłady w 2021 roku...
Wszechstronność, wydajność i technologia: nowe ciągniki McCormick podbijają Europę
Wysoka moc i technologia ciągników McCormick zostaną zaprezentowane na głównych wystawach maszyn rolniczych. Wydarzenia te odbędą się w Europie w pierwszych miesiącach 2022 roku. Grupa Argo Tractors zaprezentuje swoje nowe rozwiązania. Są one wynikiem działalności badawczo-rozwojowej grupy i jeszcze bardziej zwiększają wydajność oraz wszechstronność jej produktów.
Zdrowa sałata i rzodkiewka
W trakcie spotkania rzodkiewkowo-sałatowego pod Piotrkowem Trybunalskim (więcej czytaj. "Spotkanie sałatowo – rzodkiewkowe pod Piotrkowem Trybunalskim"), do którego doszło 14 stycznia, mowa była m.in....
QUANTIS – pierwszy biostymulator od Syngenty
Obecnie jednym z największych problemów światowych jest globalne ocieplenie. W ostatnich latach obserwuje się wzrost średniej temperatury w Polsce o 0,3°C na dekadę. Do 2050 roku średnia temperatura powietrza w Europie ma wzrosnąć nawet o 3°C. Konsekwencją tych zmian jest mniejsza ilość opadów i częstsze susze. Badania naukowe potwierdzają, że stres wynikający z wysokich temperatur może przyczynić się do utraty nawet kilkudziesięciu procent plonu. Wsparcie w takich warunkach niesie biostymulator Quantis.
Nowe odmiany warzyw w ofercie firmy Bayer
W dniu 3 lutego firma Bayer zorganizowała internetową konferencję prasową. Wiodącym wątkiem były zagadnienia związane z rolnictwem zrównoważonym. Poruszane były jednak inne jeszcze ważne...
Preparaty biologiczne, nie tylko dla upraw ekologicznych?
Podczas tegorocznych Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2022 w Nadarzynie odbyła się konferencja dotycząca opłacalności produkcji ekologicznej i zrównoważonej. Na postawione w tytule pytanie starała się odpowiedzieć Karolina Jazic z firmy Agrosimex.
Odmiany cukinii – nie tylko łatwiejsze do zbioru
Cukinia to warzywo lubiane przez Polaków. Znajduje ono swe zastosowanie latem np. jako żywność którą można wykorzystać przy grillu. Zjadane jest jednak także zimą...














