środa, 3 września, 2025

Jak prawidłowo nawozić paprykę w trakcie owocowania i zapobiec „suchej”

0
W gospodarstwie Pawła Myziaka w Potworowie realizowany jest projekt Papryka #ShelfLife. Jego  celem jest wypracowanie standardu uprawy papryki o najwyższej jakości handlowej i trwałości...

Wyzwania sezonu 2025 w uprawie papryki. Opinie ekspertów projektu Papryka #ShelfLife

0
Sezon 2025 okazał się wyjątkowym testem dla producentów papryki. Ekstremalne warunki pogodowe, duże wahania temperatur oraz silna presja chorób i szkodników sprawiły, że plantatorzy...

Ten nowy szkodnik papryki coraz mocniej się nasila

0
Na liściach i małych zawiązkach papryki zaczynają się pojawiać rdzawobrązowe plamy, a owoce są pozbawione połysku, niekiedy z małymi pęknięciami. Liście, na których żerował...
cieniowanie tuneli

Cieniowanie tuneli z papryką przy pomocy dronów

0
Współczesna uprawa pod osłonami wymaga coraz bardziej zaawansowanych technologii, które wspierają plantatorów w walce z nadmiernym nasłonecznieniem i przegrzewaniem się obiektów. Rozwiązaniem jest cieniowanie...

Wprowadzanie organizmów pożytecznych w ochronie biologicznej papryki. Nowe możliwości

0
W ramach projektu Papryka #ShelfLife, którego celem jest produkcja papryki o wybitnych właściwościach pozbiorczych, eksperci wdrażają innowacyjne strategie biologicznej ochrony roślin. Tym razem Paweł...

Jak skutecznie chronić paprykę przed szkodnikami? Lustracja, decyzje i biologiczne zwalczanie

0
Projekt Papryka #ShelfLife stawia sobie za cel wyprodukowanie papryki najwyższej jakości – trwałej, jędrnej i wolnej od uszkodzeń, które mogłyby skrócić jej okres przydatności...

Nawadnianie i nawożenie papryki podczas upałów. Jak nie „przesolić” i nie osłabić plonu?

0
W ramach projektu Papryka #ShelfLife, realizowanego w gospodarstwie Pawła Myziaka w Potworowie, nawożenie prowadzone jest w oparciu o kompleksowy program fertygacji. Sezon 2025 przynosi...

Wapń +bakterie, czyli jak zadbać o trwałość i jakość papryki

0
W intensywnej uprawie papryki ukierunkowanej na dobry shelf life, liczy się nie tylko wielkość i wyrównanie plonu, ale także trwałość pozbiorcza. Kluczowym składnikiem budującym...

Monitoring szkodników w uprawie papryki. Lustracją podstawą słusznych decyzji

0
Skuteczna lustracja i monitoring to fundament ochrony biologicznej w tunelowej uprawie papryki. W ramach projektu Papryka #ShelfLife, realizowanego w gospodarstwie Pawła Myziaka z południowego...

Jak zapobiegać uwiądom w uprawie papryki tunelowej? Ta metoda działa!

0
Uwiądy roślin to jedno z najczęstszych i najbardziej kosztownych wyzwań w uprawie papryki pod osłonami. Dotykają plantatorów zwłaszcza w drugiej części sezonu, kiedy rośliny...

Najnowocześniejsze maszyny podczas III Ogólnopolskich Targów Ziemniaczanych

Bardzo ważnym elementem III Ogólnopolskich Targów Ziemniaczanych były pokazy sprzętu wykorzystywanego do zbioru ziemniaków. Jednak oprócz kombajnów, przyczep, sortowników...

Trudny rok 2025 dla producentów papryki na południowym Mazowszu

Sezon 2025 zapisze się w pamięci plantatorów papryki jako jeden z najtrudniejszych od lat. Zbiory są znacznie mniejsze niż...

Mączniak prawdziwy na pietruszce korzeniowej

W ubiegłym tygodniu zaobserwowano pierwsze objawy mącznika prawdziwego na naci pietruszki. Choroba występuje na pietruszce korzeniowej i na marchwi....

Niemcy: ceny warzyw pod presją wysokiej podaży. Uwaga – polska papryka!

Raport cenowy BLE (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung) za okres 18–22 sierpnia 2025 r. pokazuje duże zróżnicowanie cen warzyw na rynkach...

Fuzarium atakuje kapustę głowiastą. Czy można się chronić?

Na główkach kapusty głowiastej po kilku dniach z ciepłą i suchą pogodą odnotowano pierwsze objawy fuzarium. Świadczą o tym...

Ekologiczne warzywa z Lubelszczyzny. Ta technologia uprawy naprawdę działa!

Ekologiczne produkcja warzyw może wydawać się sporym wyzwaniem, ale nie dla Bożeny i Sławomira Fiutka. Prowadzą oni ekologiczne gospodarstwo...

Pepper Cafe w paprykowym zagłębiu. Nowe odmiany Seminis

W niedzielę, 24 sierpnia w miejscowości Grabowa k. Potworowa odbyło się wydarzenie Pepper Cafe zorganizowane przez firmę Bayer/Seminis i...

Warsztaty cebulowe Syngenta w Orłowie – odmiany, wyzwania i technologie w sezonie 2025

24 września na polach produkcyjnych firmy Luvega w Orłowie odbyły się warsztaty cebulowe zorganizowane przez firmę Syngenta. W wydarzeniu...

III Ogólnopolskie Targi Ziemniaczane – odmiany i agrotechnika (fotorelacja)

Ponad stu wystawców oraz setki odwiedzających spotkały się w dniach 20-21 sierpnia w Potęgowie w woj. pomorskim gdzie odbyły...

Uprawa arbuzów w Polsce – czy to się opłaca? Sukcesy polskich plantatorów w sezonie 2025

Polska uprawa arbuzów rośnie w siłę. Sprawdź, jak radzą sobie plantatorzy, które odmiany dominują i dlaczego nasze arbuzy podbijają...

Mączliki w natarciu – kapustne zagrożone. Co naprawdę działa? 

Nareszcie zrobiło się ciepło – choć to już druga połowa sierpnia. Niestety taka pogoda sprzyja szkodnikom takim jak mączlik...

Marchew w fazie intensywnego przyrastania korzeni 

W ramach projektu Marchew #profesjonalnie realizowanym w gospodarstwie Marka Podlewski w miejscowości Komorze Przybysławskim, ocenie poddany jest nowatorski program nawożenia (ADOB)...

Obserwuj nas:

Popularne wpisy

Popular Categories