Kalafiorowo-brokułowy piknik odbywał się 25 września w gospodarstwie Magdaleny i Adama Mielniczuków w Kryszynie koło Telatyna (województwo lubelskie). W regionie tym od wielu już lat produkuje się kalafiory i brokułu do przetwórstwa, a w ostatnim czasie coraz więcej tych warzyw trafia na świeży rynek. W trakcie szkolenia zorganizowanego przez firmę Syngenta, można było zobaczyć na poletkach odmianowo-produkcyjnych jak prezentują się znane odmiany, a także ocenić jakość i plon kilku najnowszych kalafiorów i brokułów, które w tym trudnych jak dla tego regionu warunkach pogodowych dobrze się prezentowały.
Magdalena i Adam Mielniczuk są zadowoleni z tegorocznej jakości kalafiorów i brokułów, dobrze oceniają również testowane nowości
Poletka odmianowo-produkcyjne
Odmiana Clarina F1
Kalafior David F1
Mączlik warzywny – to w tym roku plaga również w regionie Telatyna
Partnerem pokazów było Gospodarstwo Ogrodnicze Mularski
Partnerem szkolenia była GRUPA PRODUCENTÓW ROZSAD KRASOŃ
Andrzej Zbroja z firmy Tadecorp, które to przedsiębiorstwo dostarczyło produkty na nawożenia dolistnego kalafiorów i brokułów
Guideline F1 – to jedna z nowości prezentowanych na spotkaniu
Besty F1 to nowa odmiana brokuła
Panie brały udział w konkursie na różyczkowanie kalafiorów
Panowie przeciągali linę
Panowie przeciągali linę
Gorący doping dla przeciągających linę
O odmianach kalafiorów i brokułów informowali (od lewej): Mariusz Stępień, Zbigniew Chuchnowski i Władysław Tokarczyk
W spotkaniu licznie uczestniczyli producenci warzyw kapustnych
W spotkaniu licznie uczestniczyli producenci warzyw kapustnych
Władysław Tokarczyk z firmy Syngenta wita przybyłych na spotkanie producentów warzyw kapustnych
Prezentowane na szkoleniu odmiany brokułów i kalafiorów
Zbigniew Chuchnowski i Władysław Tokarczyk informują o zaletach odmiany Lecanu F1
Mariusz Stępień i Władysław Tokarczyk informowali o zaletach odmiany Claforsa