W Polsce centralnej rozpoczął się nalot pierwszego pokolenia śmietki kapuścianej. Zagrożone są uprawy wczesnych warzyw kapustnych  (kapusta, kalafior, brokuł) w szczególności te plantacje z których zdjęto już osłony z agrowłókniny oraz nasadzenia bez osłon.

Owad dorosły jest niewielką, około 6-mm długości, ciemnoszarą muchówką z rodziny śmietkowatych, podobną do muchy domowej. Jaja, długości około 1,2 mm, są białe i podłużne. Larwy są żółtobiałe, beznogie, ich długość około 7mm. Ma 3 pokolenia. Larwy pierwszego pokolenia atakują rozsadę po posadzeniu jej w pole. Początkowo larwy żerują na korzeniach i w dolnej części łodygi. Później wgryzają się do środka, drążąc liczne korytarze wewnątrz łodygi. Uszkodzone rośliny słabo rosną, więdną, można je łatwo wyciągnąć z ziemi. Silnie porażone rośliny giną.

Ochrona chemiczna:

Opryskiwanie insektycydem należy wykonać w okresie lotu muchówek. Optymalny termin ustala się przy pomocy pułapek zapachowych odławiających tylko ciężarne samice. Przypominamy, że rejestrację w warzywach kapustnych m.in. do zwalczania śmietki kapuścianej ma insektycyd Proteus 110 OD. Stosowany w dawce 0,75 l/ha działa na szkodniki kontaktowo w trakcie oprysku i systemicznie w roślinie.  Przypominamy również o pozytywnym działaniu preparatu Movento 100 SC na ograniczanie populacji śmietki kapuścianej.  Preparat ten jest zarejestrowany w ochronie warzyw kapustnych przed mszycami w dawce 0,75 l/ha.

Widoczna żerująca larwa śmietki kapuścianej
Widoczna żerująca larwa śmietki kapuścianej

Ustawianie pułapek:

•          na plantacjach wczesnych warzyw kapustnych pułapki powinny być już ustawione. Nalot śmietki kontrolowany przez około 4 tygodnie,

•          na plantacji, niezależnie od jej powierzchni ustawia się 2 pułapki,

•          w ustalonych terminach, np. dwa razy w tygodniu, notuje się ilość odłowionych much w naczyniu.

•          Progiem zagrożenia jest odłowienie minimum 2 samic śmietki kapuścianej dziennie w okresie 2 kolejnych dni (średnia z dwóch pułapek).

•          Termin wykonania zabiegu – jeśli temperatura powietrza wynosi powyżej 20oC to zabieg wykonuje się po 3 dniach a przy temperaturach niższych po 5 dniach. Jeżeli po zabiegu w dalszym ciągu odławiają się samice, to zabieg należy 2-3 krotne powtórzyć.

•          Zamiast monitorowania nalotu przy pomocy pułapek zapachowych można prowadzić obserwacje nad składaniem jaj. Jaja są białe, podłużne, długości do 1,2 mm. Znalezienie w pobliżu szyjki korzeniowej 10 jaj na 10-ciu kolejnych roślinach jest sygnałem do wykonania zabiegu opryskiwania.

Źródło; Komunikat warzywniczy Bayer CropScience z 30.04.2015