Czosnek, podobnie jak cebula nie należy do łatwych upraw. Gatunek ten wymaga dobrej jakości gleby, ponadto jest wymagający pod względem nawodnienia. Co prawda zbiory czosnku już się rozpoczęły, jednak wkrótce będzie kolejny sezon, więc warto przeanalizować warunki na przyszły termin nasadzeniowy. Dowiedzmy się, jak wygląda m.in. kwestia nawożenia tego warzywa o czym w materiale informuje nas Klaudia Zamkowska z firmy Yara Poland.

Wymagania glebowe

Jak twierdzi Klaudia Zamkowska wymagania glebowe czosnku pospolitego są wysokie. Czosnek potrzebuje żyznego podłoża, więc należy wybierać tę najlepszą glebę pod względem klas bonitacyjnych, jednak wystarczy gleba klasy III. Istotna jest wysoka przepuszczalność, duża zawartość próchnicy oraz uregulowany odczyn gleby i stosunki wodno-powietrzne. Odczyn gleby pH powinien wahać się w granicach 6,5-7,5 (obojętno-zasadowy). Warto zaznaczyć, iż w uprawie rodzaju Allium należy unikać stanowisk podmokłych oraz zagłębionych. Czosnek najlepiej rośnie na czarnoziemach i madach, zawierających 3-4% masy organicznej. Niesprzyjające uprawie czosnku gleby to podłoża ciężkie i gliniaste, ponieważ utrudniają dostęp tlenu do systemu korzeniowego rośliny.

Wybierając stanowisko pod uprawę czosnku należy najpierw wykonać szczegółową analizę gleby, najlepiej metodą ogrodniczą.

Czosnek w czasie zbiorów (fot. Klaudia Zamkowska z firmy Yara Poland)

Nawożenie

Według Klaudii Zamkowskiej, optymalnym terminem sadzenia czosnku jest  październik. Czosnek bardzo lubi nawożenie obornikiem w dawce 30-40 ton/ha. Przed sadzeniem czosnku warto dobrze zapatrzyć glebą w składniki pokarmowe, tak by czosnek wraz z początkiem wiosny dobrze rósł. Na początek należy zastosować nawóz granulowany, wieloskładnikowy, z niską zawartością azotu np. YaraMila Corn NPK 7-20-28, który w składzie dodatkowo posiada mikroelementy, takie jak bor, mangan, cynk i żelazo. Wczesną wiosną, zanim ruszy wegetacja warto zaaplikować nawóz granulowany np. YaraMila Complex 12-11-18 (nawóz bezchlorkowy). Kompleks ten zawiera w swoim składzie siarkę SO3, co wpływa pozytywnie na czosnek. Jest on rośliną siarkolubną, więc związek ten jest niezbędny w procesach wiązania. Ponadto, siarka powoduje, iż zwiększa się odporność na choroby, jak również uodparnia rośliny na czynniki stresowe, np. suszę. Deficyt siarki wpływa na pobieranie i obieg azotu w roślinie, a niedobór magnezu może prowadzić do obniżenia plonów. Dlatego też, po około tygodniu do dwóch od zastosowania nawozu YaraMila Complex nawozimy plantację siarczanem magnezu, np. Kizerytem. Może być on stosowany na każdym stanowisku, ponieważ skuteczność nie zmienia się pod względem pH gleby. Jest on dopuszczony w uprawach ekologicznych. Po wschodach czosnku warto zastosować nawóz Unika Calcium, czyli saletrę potasowo-wapniową. Najlepiej podzielić jej aplikację na dwie dawki. Pierwszą (około 150-200 kg/ha) 2-3 tygodni po wschodach, kolejną po około dwóch tygodniach w tej samej dawce. Na tym etapie możemy zakończyć nawożenie posypowe – radzi Klaudia Zamkowska. Gdy dotykają długoterminowe susze warto zacząć nawożenie dolistne, tutaj dobrze będzie się sprawdzał nawóz Kristalon Zielony 18-18-18, w dawce 3 kg/ha. Nawóz ten należy stosować dwa razy, co ok. 10-14 dni.

Trzeba pamiętać o tym, że czosnek jest wrażliwą rośliną na braki mikroelementów w glebie, zwłaszcza na mangan, miedź, bor i cynk. Firma Yara proponuje jeden ze swoich produktów YaraVita BRASSITREL PRO, to nawóz dolistny zawierający wszystkie, wymagane mikroelementy. Zalecany jest w uprawie czosnku przed grubieniem cebuli, gdy już w pełni będą rozwinięte liście.

W czerwcu na polach czosnku jest łamanie kwiatostanu, po to, aby wszystkie składniki mineralne były kierowane w główkę czosnku, a nie w kwiatostan czy liście. Wtedy jest ostatni etap i możliwość aplikacji nawozu o nazwie Kristalon Pomarańczowy z niską zawartością azotu, by już nie pobudzać rośliny do rozwoju masy liściowej. Zawiera on również siarkę, fosfor i potas.

Ilości podawanych nawozów należy jednak do zasobności gleby i uzyskanych wyników analizy składu chemicznego gleby.

Dojrzałe główki czosnku (fot. Klaudia Zamkowska z firmy Yara Poland)