24 września na polach produkcyjnych firmy Luvega w Orłowie odbyły się warsztaty cebulowe zorganizowane przez firmę Syngenta. W wydarzeniu wzięli udział producenci cebuli z całego regionu, którzy mogli zobaczyć, jak w praktyce sprawdzają się odmiany Syngenty i poznać doświadczenia gospodarza z trudnego sezonu 2025.

Kolekcja odmian Syngenta i prezentacja Marka Zielińskiego

Podczas spotkania Marek Zieliński z Syngenta zaprezentował 18 odmian cebuli z portfolio firmy. Jak podkreślał ekspert:

„W tym roku pokazaliśmy bardzo szeroką kolekcję odmian, aby każdy producent mógł zobaczyć różnice w sile wzrostu, wschodach i jakości plonu”.

Pole demonstracyjne zostało obsiane odmianą Nation F1, którą Zieliński określił jako:

„Godne uzupełnienie flagowej odmiany Vision – bardzo uniwersalną w uprawie i zastosowaniu, zarówno na świeży rynek, jak i do przemysłu. Nation jest obecnie liderem sprzedaży nasion odmian typu rijnsburger w portfolio Syngenty”.

Nation to odmiana Rijnsburger o bardzo długim okresie przechowywania, z mocną łuską i możliwościami długiego składowania. Sprawdza się zarówno w produkcji pod obieranie jak i sprzedaż workową.

Pozostała część kolekcji zostanie szczegółowo omówiona w kolejnych materiałach na portalu warzywapolowe.pl.

Produkcja cebuli w gospodarstwie Grupy Luvega

Sezon 2025 był w Polsce trudny, z uwagi na wysokie temperatury i długo utrzymującą się suszę wiosenną. Siewy cebuli na polu produkcyjnym wykonano 30 marca, przy obsadzie 3 jednostki na hektar. Oprócz kolekcji demonstracyjnej wysiano również odmianę Nation, będącą w tym gospodarstwie jednym z najlepiej sprawdzających się Rijnsburgerów.

„Największym wyzwaniem w tym roku było utrzymanie właściwej obsady roślin. Tylko odmiany o wysokiej jakości nasion, dużym wigorze i sile kiełkowania zapewniały wyrównane wschody i oczekiwaną obsadę” – powiedział w specjalnej rozmowie dla naszego portalu Sławomir Weber.

Marek Zieliński (z lewej) i Sławomir Weber

Gospodarz podkreślił znaczenie jakości nasion w kontekście coraz częściej suchych wiosen:

„Odmiany posiadające mocne nasiona dawały wyrównane wschody, co umożliwiało terminowe wykonanie kolejnych zabiegów, takich jak odchwaszczanie i aplikacja herbicydów we właściwych fazach rozwojowych”.

Wyzwania sezonu 2025 – wciornastki i choroby grzybowe

Tegoroczny sezon charakteryzował się dużym nasileniem wciornastków, co utrudniało produkcję i wymagało starannej ochrony.

„Brak opadów powodował szybki rozwój wciornastków, a ich skuteczna kontrola była ogromnym wyzwaniem” – relacjonował Weber.

Dodatkowym problemem był mączniak rzekomy cebuli, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu szczypioru. Długie okresy bezwietrznej pogody i utrzymująca się wilgoć sprzyjały infekcjom.

„Niektóre odmiany były szybko zasiedlane przez chorobę, inne wykazywały większą odporność. Dlatego obserwowanie odmian i dobór odpowiednich materiałów siewnych jest tak istotny” – podkreślił gospodarz.

Nawożenie i technologia uprawy

Program nawożenia w odwiedzanym gospodarstwie oparty był na nawozach pojedynczych i wieloskładnikowych, z dawkami w przeliczeniu na czysty składnik wynoszącymi: 80 kg fosforu, 250 kg potasu i 160 kg azotu. Tak zbilansowane nawożenie umożliwiało roślinom wykorzystanie potencjału odmian, zwłaszcza w warunkach suszy.

„W Polsce technologia uprawy cebuli poszła bardzo do przodu. W gospodarstwach takich jak to, nie ustępujemy producentom w Holandii czy Niemczech. Warunki uprawowe i technologie ciągle się zmieniają, dlatego konieczne jest wdrażanie nowych odmian i rozwiązań w ochronie” – mówił Marek Zieliński.

Goście specjalni i wsparcie eksperckie

W spotkaniu uczestniczył również Władysław Tokarczyk, emerytowany pracownik Syngenta, który wspólnie z Markiem Zielińskim wprowadzał wiele prezentowanych odmian na polski rynek. Również pozostali eksperci z Syngenta podzielili się informacjami na temat nowych produktów do ochrony cebuli, nawozów i biostymulatorów z oferty firmy Valagro. Wskazówek agrotechnicznych udzielał również Krzysztof Nabywaniec.

„Warsztaty pozwalają producentom zobaczyć odmiany w warunkach polowych, porównać technologie i wdrożyć najlepsze praktyki w swojej produkcji” – podkreślał Marek Zieliński.

Dla producentów cebuli przybyłych do Orłowa były to doskonałe warsztaty polowe, pokazujące praktyczne zastosowanie odmian i technologii uprawy w warunkach polowych. Również najmłodsi uczestnicy wydarzenia oceniali jakość i parametry przygotowanych cebul.  Kolejne materiały i szczegółowa prezentacja odmian Syngenty pojawią się na portalu warzywapolowe.pl.