Grzegorz Turzyniecki z GO Mularski


Miniony, bardzo suchy rok okazała się sprawdzianem dla wielu odmian warzyw oferowanych prze firmę Hazera. W tak trudnym sezonie, zarówno odmiany kapust, jak też cebuli oferowane przez to przedsiębiorstwo dobrze sprawdziły się w uprawie o czym informował 24 stycznia na szkoleniu w Charsznicy Piotr Manista i Piotr Różański z firmy Hazera, która wspólnie z firmą Intermag oraz Gospodarstwem Ogrodniczym Mularski zorganizowała szkolenie dotyczące uprawy kapusty i marchwi.

 

 

Rozsada po teście kalendarzowym

 Przemysław Słomiany z GO Mularski
Przemysław Słomiany z GO Mularski

Spotkanie rozpoczął Przemysław Słomiany z GO Mularski, który przedstawił profil działalności obchodzącego w tym roku jubileusz 40-lecia rodzinnego Gospodarstwa Ogrodniczego Mularski. To przedsiębiorstwo dysponuje obecnie 46 ha szklarni, a jej roczny obrót to 120 mln zł. Głównym kierunkiem produkcji w tej formie to sprzedaż owoców pomidorów. Ważną pozycję zajmuje również produkcja rozsady warzyw szklarniowych, którą produkuje się tutaj od 17 lat (jej roczna produkcja to około 7 mln szt.). Stosunkowo nowym działem produkcji jest rozsada warzyw gruntowych, które firma oferuje od 3 lat. Dział ten jednak bardzo szybko się rozwija, a jego ubiegłoroczna sprzedaż wyniosła 90 mln szt. Nasze możliwości produkcyjne są jednak znacznie większe, gdyż rocznie będziemy mogli zaoferować 260 mln szt. rozsady. Rozsada produkowana jest w nowej jakości tacach z liczbą komórek – 240 i 150 – informował P. Słomiany. Do produkcji rozsady używa się wysokiej jakości substratu torfowego, napełnianie tac odbywa się automatycznie. Firma dysponuje nowoczesnymi liniami do wysiewu, każda z nich w ciągu godziny może wysiać do 360 000 szt. nasion w przypadku użycia multiplatów z 240 komórkami, a przy wysiewie do tac ze 150 komórkami jest to 225 000 szt./godzinę. Proces wysiewu jest ściśle kontrolowany, a każda paleta na etapie wysiewu jest oznaczona etykietą informującą o odbiorcy danej rozsady. Tace, dzięki temu, że mają wysokie nóżki, zapewniają prawidłowy rozwój systemu korzeniowego, bez obawy o kontakt z podłożem, co z kolei zabezpiecza rozsadę przed porażeniem przez choroby. Ważnym elementem w produkcji rozsady gruntowej jest hartownik, który w naszej firmie zajmuje obszar około 2,5 ha. Dzięki temu, niezależnie od panujących warunków zewnętrznych firma może przygotować na czas dobrze zahartowaną, przygotowaną do sadzenia rozsadę – informował P. Słomiany.

Test wytrzymałości rozsady - rozsada jest na tyle sztywna, że wytrzymuje ciężar notatnika
Test wytrzymałości rozsady – rozsada jest na tyle sztywna, że wytrzymuje ciężar notatnika

Jak informował Grzegorz Turzyniecki z GO Mularki, rośliny przed wysyłką przechodzą tzw. test kalendarza, polegający na tym, że rozsada np. kapusty ma utrzymać ciężar kalendarza biurowego, co potwierdza jej wysoką jakość i dobrze przygotowanie do wysadzenia. G. Turzyniecki, szczegółowo omówił również specyfikację dotyczącą przygotowywanych dla klientów rozsad selera, kapusty, pomidorów, papryki czy też sałaty, która dla indywidualnych odbiorców dostarczana jest praktycznie przez cały rok.

Smaczne i przygotowane na trudne warunki

Piotr Manista z firmy Hazera
Piotr Manista z firmy Hazera

Jak informował Piotr Manista z firmy Hazera (wcześniej Nickerson Zwaan), firma ta w swojej ofercie ma całą paletę odmianową kapust od najwcześniejszych do najpóźniejszych. W swojej prezentacji zwracał uwagę w dużej części na odmiany, które nadają się do kwaszenia jak np. Sarmash F1 (kapusta o płaskich główkach do kwaszenia w całości). Jedną z najwcześniej dorastających kapust do kwaszenie jest Landini F1 (90-dniowy okres wegetacji, z możliwością wydłużenia zbiorów o 40-45 dni), jej główki dorastają do 3-5 kg. Z kolei Taurus (110 dniowy okres wegetacji) ma główki o masie 4-6 kg, ale w dobrych warunkach mogą one dorosnąć nawet do 8 kg, odmiana ta jest odporna na choroby bakteryjne, nadaje się do kwaszenia, ma ładną strukturę główki, której liści są białe i mają dobry smak. Odmiana ta jest również polecana na świeży rynek z uwagi na bardzo dobry smak. Nową odmianą, od 2 lat uprawianą w regionie Charsznicy jest Newton (120 dni okres wegetacji), kapusta ta ma silny system korzeniowy, dobrze sprawdziła się w minionym roku, a jej główki mają masę 5-8 kg. Jest odporna na bakteriozy (średnia odporność), ma cieniutkie liście i jest bardzo dobra do kwaszenia. Odmiana ta plonuje na rekordowo wysokim poziomie.
Jak informował Piotr Manista, dobrą, wczesną odmianą na świeży rynek jest z kolei Castello F1 (80-dniowy okres wegetacji) na wczesny rynek, która jest bardzo dobra do sprzedaży marketowej, o niewielkich główkach o masie 1,5 do 2 kg. Z kolei Satie F1 (130-140 dni), dobrze przechowuje się do lutego, jest odporna na Xantomonas, ma silny system korzeniowy, dobrze radzi sobie na gorszych glebach i jest mało wymagająca jeśli chodzi o nawożenie. Do bardzo długiego przechowywania rekomendowana jest Attraction F1, (110 dni), ma główki o masie około 2,5 kg, nadaje się do lipcowego nasadzenia. Nasza firma cały czas rozwija ofertę odmian do długiego przechowywania, z wartych uwagi nowości jest Abel F1, wcześniej znanej pod numerem 17-1125 (150 dni, okres wegetacji), bardzo ładnie się obiera, jest odporna na bakteriozy i bardzo odporna na wciornastka, można ją sadzić do końca maja. Gilson F1 to kolejna odmiana do bardzo długiego przechowywania, do dużego zagęszczenia, wtedy główki 2,5-3 kg, przy rzadszej obsadzie główki mogą być zdecydowanie większe – mówił P. Manista. Forza F1 to bardzo późniejsza odmiana, która powinna być sadzona w maju, bardzo dobrze się przechowuje do maja (główki 3-4 kg)m, dobrze się obiera a jej liście mają duże ilości wosku. Kolejną dobrze ocenianą odmianą jest Zoltan F1 (140 dni), której główki mają masę około 4 kg, przy normalnym zagęszczeniu, ma ładny zielony kolor po przechowywaniu, jest odporna na bakteriozy. P. Manista informował także o trwającej w tym roku promocji na tą kapustę. Polegającej na tym, że do 4 torebek jej nasion dokładanej jest 1000 nasion gratis.
Z czerwonych odmian kapusty na uwagę zasługuje Romanov F1, jest to szybka kapusta (70 dni okres wegetacji), dobrze sprawdza się w uprawie pod osłonami, jej główki mają dużą ilością wosku i mimo wczesności są bardzo podobne do odmian o normalnym okresie wegetacji. Rovite F1 to dobra odmiana do przemysłu (110 dni) o bardzo dużych główkach 3-5 kg. P. Manista do przechowania, nawet do maja, rekomendował odmianę Rodon F1 (130 dni), której główki mają masę 2,5-5 kg. Warto zwrócić uwagę także na późną odmianę Rostok F1 (150 dni), ta nowość z firmy Hazera jest odmianą typową do sprzedaży na świeży rynek, ma duże główki (1,5-2 kg), ładnie się przechowuje. Polecana jest do sadzenia pod koniec maja. Zaletą tej odmiany jest duża odporność na bakteriozy.
Z kapust włoskich na uwagę zasługuje odmiana Spinel F1 (140 dni), która może być przetrzymywana w polu do bardzo późna, gdyż wytrzymuje spadki temperatury do –7oC, jest odporna na bakterie z rodzaju Xantomonas, ma wyrównane główki o masie 2-3 kg, silny system korzeniowy, jest także dobra do długiego przechowywania.

Tak prezentowała się podczas spotkania odmiana ???, dostarczona na spotkanie przez jednego z lokalnych producentów
Tak prezentowała się podczas spotkania odmiana 17-1125, dostarczona na spotkanie przez jednego z lokalnych producentów

Kapusty na trudne warunki

 Piotr Różański z firmy Hazera
Piotr Różański z firmy Hazera

Jesteśmy po bardzo trudnym, gorącym roku, który pokazał, że nasze odmiany poradziły sobie dobrze w takich warunkach. Nasze kapusty, nawet niepodlewana wytworzyły silny system korzeniowy, wydając dobry plon, co prawda opóźniły się zbiory, ale masa zebranego plonu, w tak trudnym roku i tak był zadowalająca – informował P. Różański. Zwrócił on także uwagę na kilka odmian jak np. Zoltan F1, która tworząca bardzo silny system korzeniowy, przetrzymuje także pierwsze ataki kiły, bardzo dobrze się po nich odradzająca, wydając silny i dobry plon. Odmian ta ma również bardzo ładne główki, o ładnym zielonym kolorze. Odmianą, która bardzo dobrze się sprawdziła i dała bardzo wysokie plon to Taurus F1 (chętnie uprawiana z uwagi na bardzo biały środek), Newton F1 to nowa odmiana, której promocję rozpoczęto od Charsznicy, jest wysoko oceniana gdyż daje bardzo drobną krajankę i wyjątkowo dobrze udało się w tak trudnym, jak miniony sezon. Trzecią odmianą, na którą warto zwrócić uwagę jest Satie F1, która jest bardzo dobra do przechowywania i bardzo dobrze udała się w uprawie w minionym roku praktycznie w całym kraju – mówił P. Różański.

Zoltan F1
Tak prezentowała się podczas spotkania odmiana Zoltan F1, dostarczona na spotkanie przez jednego z lokalnych producentów
IMG_3985hazera_charsznica
Tak prezentowała się podczas spotkania odmiana Rostok F1, dostarczona na spotkanie przez jednego z lokalnych producentów