Mimo niesprzyjającej pogody w ciągu tegorocznego sezonu, zbiory warzyw gruntowych oszacowane przez GUS są o 6% wyższe niż przed rokiem. Instytucja opublikował najnowszy przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2025 roku.
W raporcie GUS podkreślono niesprzyjające warunki w pierwszych miesiącach okresu wegetacji. Siew warzyw prowadzono głównie w trzeciej dekadzie marca i na początku kwietnia, a trwający wówczas deficyt opadów deszczu i chłody z powtarzającymi się przymrozkami doprowadziły do spowolnienia wschodów, osłabienia ich rozwoju oraz powstania lokalnych strat w uprawach. Miało to szczególne znaczenie dla kondycji roślin oraz plonów z wczesnych odmian warzyw. Sytuacja poprawiła się nieco w drugiej połowie maja, czerwcu i lipcu, kiedy opady deszczu poprawiły bilans wodny gleby i wpłynęły na przyrost plonów, zwłaszcza warzyw korzeniowych. Z drugiej strony wpłynęło to jednak na wzrost presji ze strony chorób grzybowych i bakteryjnych. Pogoda w sierpniu i pierwszej połowie września na przeważającym obszarze kraju sprzyjała dojrzewaniu warzyw oraz prowadzeniu zbiorów.
Produkcja warzyw gruntowych – szacunki GUS
Łączną produkcję warzyw gruntowych w 2025 roku oszacowano na ok. 4,1 mln t, co jest wartością o ok. 6% wyższą niż rok temu (3,8 mln t). Dla poszczególnych gatunków prezentują się one następująco (w nawiasie dane z wynikowego szacunku za rok 2024):
Gatunek | Szacunkowa prod. 2025 (tys. t) | Wynikowy szacunek 2024 (tys. t) |
Kapusta | 606 | 571,2 |
Kalafior | 120 | 108 |
Cebula | 630 | 675,4 |
Marchew | 599 | 559,4 |
Pietruszka korzeniowa | 165 | 151,8 |
Buraki ćwikłowe | 257 | 240,7 |
Pomidory gruntowe | 228 | 203,4 |
Ogórki gruntowe | 105 | 112,7 |
Seler korzeniowy | 113 | 99,9 |
Kukurydza cukrowa | 194 | 160 |
Dynia, kabaczek, cukinia | 455 | 425,2 |
Pozostałe | 519 | 446,4 |
We wstępnych szacunkach z tego roku rzuca się w oczy szczególnie wzrost produkcji kapusty – który widać również w aktualnej sytuacji na rynku. Znaczny jest również wzrost produkcji marchwi i pomidorów gruntowych – co w przypadku tego drugiego warzywa wiąże się ze stałym wzrostem areału uprawy.
Analitycy GUS podkreślają, że ostateczna wysokość zbiorów zależeć będzie przede wszystkim od przebiegu warunków pogodowych w ostatniej fazie cyklu wegetacyjnego i w okresie zbiorów.
Źródło: Główny Urząd Statystyczny