Kapryśna aura sprawia, że uprawa wczesnych warzyw wymaga zachowania pewnych środków ostrożności. Uprawa wczesnych warzyw w polu daje możliwość uzyskania wyższych cen, ale związana jest z ryzykiem uszkodzenia plonu przez wiosenne przymrozki. To samo dotyczy niektórych upraw późnojesiennych, których plon warto opóźnić. By je chronić przed niskimi temperaturami, warto stosować agrowłókniny.

Dlaczego warto stosować agrowłókninę?

Jest wiele powodów dla których warto stosować agrowłókninę. Dzięki niewielkiej masie, pomimo płaskiego przykrycia całej kwatery, warzywa nie są deformowane, czy uszkadzane mechanicznie, co mogłoby uniemożliwić prawidłowy ich wzrost. Agrowłóknina zapewnia dużą przepuszczalność zarówno powietrza jak i wody. Jednocześnie chroni uprawy zarówno przed wychładzającymi silnymi podmuchami wiatru, jak i ulewnym deszczem. Temperatura pod włókniną zmienia się w znacznie mniejszym stopniu niż w otwartym gruncie co jest źródłem polepszenia warunków wegetacji. Znacząca poprawa warunków cieplnych i podniesienie wilgotność skutkuje tym, że uprawiane rośliny rosną szybciej niż te bez osłony. Możliwe staje się pozyskanie plonów zarówno w terminie oferującym bardziej atrakcyjne ceny zbytu, jak i produktu lepszej jakości. W warunkach wysoce już rozwiniętego rynku i silnej konkurencji druga z wymienionych zalet także nabiera dużego znaczenia.

Wczesne warzywa przykryte agrowłókniną są zabezpieczone przed niskimi temperaturami

Jak i kiedy stosować agrowłókninę?

Osłonę tę należy rozłożyć bezpośrednio po wysiewie lub wysadzeniu młodych roślin na stałe miejsce. Rozkładając ją należy pamiętać o pozostawieniu miejsca na wzrost warzyw, więc powinna ona zostać rozpostarta dość luźno. Dla niskich warzyw, takich jak sałata, kalarepa, czy rzodkiewka a także w przypadku tych kwater, które będą okryte przez krótki okres do szerokości pasa włókniny należy dołożyć ok. 40 cm. W pozostałych przypadkach lepiej jest jeśli naddatek jest wyższy i wynosi 60-80 cm. Poza zapewnieniem dodatkowego materiału w poprzek pasa włókniny, należy uwzględnić podniesienie jej wraz ze wzrostem roślin przy jego początku i końcu także pozostawiając 40-80 cm luzu. Ze względu na możliwości uszkodzenia, czy zerwania okrycie najlepiej jest rozkładać zgodnie z kierunkiem najczęstszych wiatrów. W praktyce jednak agrowłókninę rozwija się zazwyczaj wzdłuż uprawianych rzędów, gdyż w ten sposób łatwiej jest stabilizować ją do podłoża. Przysypuje się ją punktowo wrzucając na jej krawędzie ziemię przy pomocy szpadla. Prace te można znacznie przyśpieszyć stosując przygotowane uprzednio niewielkie worki z piaskiem. Układa się je podobnie jak punktowo usypane kopczyki z ziemią, czyli co kilkadziesiąt centymetrów. Dzięki zastosowaniu woreczków można uniknąć przerastania włókniny przez chwasty, co ma miejsce tam, gdzie stosowane jest obsypywanie ziemią luzem. To ułatwia równie z późniejsze usunięcie agrowłóknimy bez uszkodzeń , co sprawia, że będzie się ona nadawać do wykorzystania w kolejnych sezonach lub na innych kwaterach jeszcze w tym samym roku. Choć agrowłóknina to materiał dość delikatny, to ostrożne obchodzenie się z nim sprawi, że możliwe stanie się jego 2-3 krotne wykorzystanie. Standardowo agrowłókninę stosuje się w uprawie warzyw kapustnych w nasadzeniach prowadzonych już w lutym w nieogrzewanych tunelach foliowych, ale także przy najwcześniej realizowanych nasadzeniach w gruncie, które w zazwyczaj przypadają na drugą połowę marca. Agrowłóknina przydaje się także do ochrony późniejszych nasadzeń warzyw polowych w kwietniu i zabezpieczania roślin ciepłolubnych uprawianych w gruncie w maju. Zabezpieczenie przed mrozem i innymi niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi istotne jest także jesienią, na przykład w przypadku uprawy najpóźniejszych partii kapusty pekińskiej. Jednorazowo agrowłókninę do okryć kwater stosuje się najczęściej przez 20 do 50 dni.

Pod agrwłókniną wzrost warzyw jest przyspieszony

Jaką agrowłókninę stosować?

Odpowiednio wysoka jakość agrowłókniny sprzyja jej trwałości i zapewnia pożądany efekt w uprawie warzyw. Choć powinna być mocna, to nie może jednocześnie być zbyt ciężka, by nie uszkadzać roślin które ma chronić. Firma Geocover oferuje plantatorom warzyw dwa interesujące rozwiązania:

Agrowłóknina Geocover P20 zapewnia optymalną ochronę roślin przy występowaniu przymrozków i kilkustopniowych mrozów. Jej działanie jest spotęgowane przez zamarzającą wodę kumulującą się w szczelinach produktu, tworząc powłokę chroniącą rośliny przed spadkiem temperatury. Stosowana jest również w celu przyspieszenia plonowania roślin. Wyższa temperatura powietrza oraz gleby pod okrywą z materiału, zapewnia roślinom  korzystne warunki wzrostu. Rośliny znajdujące się pod okryciem, chronione są  przed oparzeniem liści (światło słoneczne zostaje rozproszone), mają zapewnioną prawidłową wentylację powietrza, a także są chronione przed szkodliwym działaniem ulewnego deszczu i gradu. Agrowłóknina ta zawiera silny koncentrat UV, a jej brzegi przy szerokościach powyżej 3,2 m są wzmacniane. Wykorzystywany jest w takich przypadkach innowacyjny sposób łączenia. Agrowłókniny są szyte bądź zgrzewane, a nie klejone. Zapewnia to dużą wytrzymałość. Ten produkt jest szczególnie godny polecenia przy okryciu marchwi, ogórków, rzodkiewek, sałaty oraz innych roślin nieodpornych na przymrozki oraz niskie temperatury.

Agrowłóknina Geocover P23 to jeden z najbardziej wytrzymałych produktów spośród agrowłóknin stosowanych w porze wiosennej, jesiennej oraz zimowej. Jest to agrowłóknina najczęściej wybierana wśród plantatorów truskawek chcących ochronić swoje rośliny przed mrozem. Różnie dobrze nadaje się także do ochrony warzyw zwłaszcza tam, gdzie panują gorsze warunki wietrzne, przez co materiał jest w większym stopniu narażony na uszkodzenie mechaniczne. Ten model, podobnie jak P20 zawiera koncentrat UV. Produkt ten stanowi zabezpieczenie dla roślin podczas występowania niskich temperatur, wysuszających wiatrów zwłaszcza podczas bezśnieżnych dni, kiedy brakuje naturalnej ochrony jaką jest pokrywa śnieżna. Dodatkowo zapewnia roślinom bardzo korzystne warunki wzrostu, dzięki podwyższonej temperaturze powietrza oraz gleby. Doprowadza to do pobudzenia wegetacji, a co za tym idzie – wcześniejszych plonów.

Reklama