Dynia hokkaido — uprawa, cena, właściwości, jak wygląda?

Dynia to niezwykle popularne warzywo. Oprócz tego, że jest przede wszystkim kojarzone z Halloween, można z niej przygotowywać niezwykłe potrawy, takie jak ciasta czy zupy kremy. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się uprawiać to warzywo. Odmianą dyni, która zyskuje coraz większą popularność, jest hokkaido. Warto więc odpowiedzieć sobie na pytanie, jak wygląda uprawa tego warzywa, jak wygląda i jakie ma właściwości.

Dynia hokkaido — uprawa

Wielu ogrodników z pewnością ucieszy fakt, że dynia hokkaido jest prosta w uprawie. Należy pamiętać, aby wysiew został dokonany po okresie przymrozków. Nasiona umieszcza się bezpośrednio w ziemi, na głębokość około 4 cm. Aby dynia mogła wypuścić pierwsze kiełki, konieczna jest temperatura minimum 12 stopni Celsjusza. Pomiędzy nasionami należy zachować dużą odległość, co najmniej 1,5 m. Jest to niezbędne do tego, aby rośliny mogły rozwijać się w prawidłowy sposób.

Uprawa dyni hokkaido wymaga również odpowiedniej gleby, najlepiej próchniczej, bogatej w składniki odżywcze. Ogrodnik musi pamiętać również o tym, aby ziemia była regularnie odchwaszczana i podlewana, jednocześnie nie polewając wodą liści. Nie można zapomnieć także o nawożeniu przynajmniej dwa razy w sezonie. Zbiór dyni hokkaido, podobnie jak i innych odmian, najlepiej jest przeprowadzić jesienią. Kiedy liście zaczną robić się żółte oraz będą usychać, jest to znak, że warzywa są gotowe do zbioru.

Dynia hokkaido — jak wygląda?

Wiele osób może zadawać sobie pytanie, jak wygląda dynia hokkaido. To, co natychmiast odróżnia tę odmianę od reszty, to zdecydowanie rozmiar. Hokkaido osiąga znacznie mniejsze wymiary. Znana jest również z intensywnego pomarańczowego koloru. Rzecz w dyni hokkaido polega na tym, że nie trzeba zawracać sobie głowy obieraniem jej podczas gotowania. Dlatego jest to bardzo idealny kabaczek w świecie żywności.

Wszystko, co należy zrobić, to pokroić i usunąć nasiona i włókna. Wykazuje również wyższą odporność na ciepło oraz nie kruszy się podczas gotowania, jak inne kabaczki. Dynia hokkaido jest idealna do dań, które przygotowuje się w kawałkach – ravioli, gulaszu czy placków.

Dynia hokkaido — wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze posiada odmiana hokkaido? Właściwości tego warzywa z pewnością przekonają niejedną osobę, która w życiu stawia przede wszystkim na zdrową żywność. Dynia hokkaido dodana do potrawy doda składników mineralnych oraz mikroelementów niezbędnych do codziennego funkcjonowania.

Dynia hokkaido ma wiele właściwości odżywczych. W 100 gramach zawiera tylko 35 kalorii i 1 gram błonnika. Można z niej przygotować wiele zdrowych dań w ramach diety odchudzającej. Dynia hokkaido zawiera dużo witaminy A. Po spożyciu zaledwie 100 gramów tego warzywa z łatwością można pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Dlaczego to takie ważne? Ten mikroelement jest cenny ze względu na prozdrowotny wpływ na wzrok i wzmacnianie odporności.

W tym warzywie znajdziemy również dużą ilość witaminy C i tych z grupy B. Warto również wspomnieć, że w dyni hokkaido można liczyć także na wiele składników mineralnych, takich jak potas, żelazo, wapń oraz wiele więcej.

Wadą tej odmiany jest z pewnością fakt, że zawiera duże ilości cukrów. Na 100 gram może to być nawet 3,5 g. Jednak spożywając to warzywo z umiarem, przyniesie ono dużo więcej korzyści. Dynia hokkaido to doskonała odmiana, którą można wykorzystać do wielu potraw, tym samym wzbogacając ich smak i dostarczając organizmowi niezbędnych składników.