Dynia ma duże znaczenie w przetwórstwie, dodatkowo nie jest kłopotliwa w uprawie, co zachęca do produkcji tego warzywa. Plony dyni w głównej mierze są uzależnione od gatunku, ale również od warunków glebowych. Sprawdźmy, co o sezonie na dynię twierdzi ekspert Władysław Tokarczyk reprezentujący firmę Syngenta.

Trendy wśród odmian

Głównym typem dyni z uwagi na zastosowanie jest typ halloween’owy. Te dynie mają charakter ozdobny, ale krótkotrwały. Wiąże się to również ze Świętem Marcińskiego, które staje się coraz bardziej popularne w Polsce. Dynia posiada szersze zastosowanie, jest upowszechniana podczas różnych innych okazji, jako owoc kandyzowany, do ciast dyniowych, a nawet warzywa te wykorzystywane są w produkcji wina, które jest popularyzowane w USA – stwierdza Władysław Tokarczyk. W dyni Halloween liczy się wielkość ok. 3 kg, z reguły tutaj istotna jest wczesność i trwałość pozbiorcza. Coraz większego znaczenia nabierają typy konsumpcyjne dyni, które można użytkować i przechowywać przez dłuższy okres czasu. Tu można wymienić dynie piżmowe, prowansalskie, makaronowe, muszkatołowe, hokkaido. Przechowalnictwo do marca czy kwietnia jest praktykowane. Nadają się do tego dynie piżmowe, typowo kulinarne. Sporo dyni zużywa też sektor przetwórczy.

Dynie typu Hallowen

Jak zapowiada się sezon

Dynia jest warzywem ciepłolubnym. Jak twierdzi Władysław Tokarczyk, tegoroczny sezon nie jest do końca sprzyjającym okresem dla dyni, ponieważ okres wegetacji wydłuża się. Są zimne noce, więc również zbiory przypadną nieco później niż przy optymalnych warunkach. Wiąże się z tym również kondycja dyni. W latach, gdy noce były cieplejsze, mniejsze skoki temperatur wzrost i rozwój był dla rośliny zdecydowanie łatwiejszy. Podobnie jak z ogórkami i arbuzem, który rośnie słabo, gdy warunki nie są optymalne.

Dynie piżmowe

Jakie warunki są najlepsze do uprawy dyni

Dynię warto poprowadzić podobnie jak wszystkie warzywa z rodziny Cucurbitaceae, czyli na włókninie lub folii czarnej, z lekko podwyższonym wałem ze stałym dostępem do regularnego podlewania wraz z fertygacją. Kwestie temperatur są niezwykle ważne, dlatego warto poprawić ją poprzez wyściółkowanie i ustabilizowanie wilgotności wokół systemu korzeniowego – doradza ekspert z Syngenty.

Problemy w uprawie dyni

Główne problemy dyni to ustalenie optymalnego terminu siewu wprost do gruntu, by nie był on zbyt wcześnie i jakość wschodów była dobra. Jest to istotne. W opinii Władysława Tokarczyka, problemy sprawiają również choroby, takie jak mączniaki oraz szkodniki – mszyce, ślimaki. Jednak, najczęściej występuje mączniak prawdziwy, czasami także mączniak rzekomy, zgnilizna twardzikowa – na owocu. Sporym kłopotem okazują się wirusy, które w tej uprawie występuje bardzo często. Warto pamiętać że ich wektorami są mszyce, które wymagają zwalczania jeśli tylko się pojawią.

Na co warto zwrócić uwagę w uprawie dyni

Dynia lubi dobre stanowiska, gdzie występuje wysoki udział humusów. Najlepsze podłoże dla tej rośliny to wieloletnie, przydomowe kompostowniki, ponieważ potrzebuje do wzrostu dużej ilości masy organicznej. W celu polepszenia struktury i żyzności podłoża pod uprawę dyni warto zastosować również obornik, nawozy zielone i in. materiały organiczne. 

Klucz do sukcesu w produkcji dyni

To ścisłe określenie celu w jakim produkuje się dynie. Mam na myśli dynie ogólnoużytkowe, do przemysłu, na święto Halloween, dla gastronomii, czy też do długiego przechowywania. Odpowiedni dobór odmiany w stosunku do krótszego okresu wegetacji jest bardzo ważny. Dynia jest warzywem ciepłolubnym, a warunki w Polsce nie zawsze są optymalne pod uprawę tych roślin. Kluczem do pomyślnej uprawy jest właściwy dobór odmiany do stanowiska, do oczekiwań, do zastosowań oraz zapewnienie wody (linię kroplującą) i technologii uprawy na podwyższonych zagonach z zastosowaniem folii – mówi Władysław Tokarczyk z firmy Syngenta.