Nowości Sakaty na poletkach w Holandii

binary comment

Jedną z firm hodowlanych, które prezentują corocznie kolekcje swych odmian warzyw w Holandii w końcu września, jest Sakata. Redakcja portalu www.warzywapolowe.pl odwiedziła poletka pokazowe przygotowane przez zespół pracowników tego przedsiębiorstwa, by ocenić kondycję roślin, ich przydatność do uprawy w polskich warunkach. Na miejscu spotkaliśmy się z Klaudią Horlop, przedstawicielką Sakaty, która przybliżyła specyfikę poszczególnych kreacji, koncentrując się na nowościach.

Nowa odmiana buraczka

Ważnym obszarem ogrodnictwa dla firmy Sakata jest uprawa buraczka ćwikłowego. Nie dziwi więc zaangażowanie w prace nad uzyskaniem nowych odmian o ulepszonej genetyce. Jedna z nich, jeszcze pod numerem hodowlanym BEE 03025 F1, znalazła się na polach pokazowych. Odmiana ta wciąż jest jeszcze testowana, to prawdziwa nowość. Wiele wskazuje jednak na to, że niebawem trafi do oferty komercyjnej Sakaty. To ważna informacja dla plantatorów tego gatunku, gdyż ta odmiana posiada odporność na rhizoctonię i rhizomanię. Buraczek ten dodatkowo posiada także wiele cech ułatwiających jego sprzedaż. Bardzo ładnie, w wyrównany sposób, wybarwia się w środku. Jest okrągły i ma niewielką rozetę liściową – mówiła K. Horlop.

Nowy brokuł

Kolejną nowością jest brokuł odmiany Leonidas F1. To kreacja dedykowana na sprzedaż na świeżym rynku. Róże osiągają średnio masę ok. 500 g. Lepiej spisuje się w uprawie w terminie jesiennym, na zbiór we wrześniu i w pierwszej połowie października. Wysokie osadzenie róży ułatwia zbiór. Cechą charakterystyczną tej odmiany jest dobra zdrowotność. Nie ma tu także problemów z przebarwieniami antocyjanowymi pomimo wyniesienia róż ponad liście. Dotyczy to zarówno uprawy w warunkach standardowej pogody jak i w upalnych okresach z dużym nasłonecznieniem.

Nowości wśród dyń

Specjalista z firmy Sakata uwagę zwróciła także na odmianę dyni Colinky F1. To kreacja w typie Halloween. Zaletą tej odmiany jest wysokie plonowanie. Zazwyczaj wynosi ono ok. 28 t/ha przy plonie wielkości „supermarketowej”, to jest o okazach o masie 1,2 do 2,5 kg. Pierwsze owoce pojawiają się już po ok. 55 dniach od wysadzenia rozsady na stałe miejsce. W polskich warunkach uprawy jeden krzew wydaje 6-8 dyń, a okres wegetacji znacząco przeciąga się. – wyjaśniała K. Horlop. Kolejnymi atutami tej odmiany jest wyrównanie owoców, tradycyjny ich kształt i wybarwienie, wysoka koncentracja cukru w nich.

SQ 120300 F1 to dynia w typie makaronowym. W sprzedaży komercyjnej znajdzie się w ciągu 1-2 lat. Jednak już jesienią 2021 roku można było przekonać się o jej walorach odwiedzając holenderskie poletka pokazowe Sakaty. Odznacza się ona znacznie intensywniejszym wybarwieniem od innej, już obecnej w sprzedaży odmiany tego typu Primavera F1. Owoce obu kreacji zostały zestawione razem, by podkreślić ten kontrast. Kolejną różnicą jest długość okresu przez jaki można przechowywać dynie obu kreacji. W przypadku nowszej odmiany jest on dłuższy. Rozmiar owoców to 1,0 do 1,5 kg, a więc typowo świeżorynkowy.

Cebula godna uwagi

Sakata w swym portfolio posiada odmianę cebuli czerwonej Red Herald F1. Charakteryzuje się ona wysokim potencjałem plonotwórczym, intensywnym wybarwieniem oraz zdolnością do przechowywania do marca-kwietnia. Mocna łuska to kolejny parametr ułatwiający sprzedaż towaru.

Prezentacje atrakcyjne i udane

Sakata słynie z organizacji dni otwartych na wysokim poziomie. Także w tym roku poletka prezentowały się wyśmienicie. Organizatorzy zadbali o właściwą ekspozycję i zaprezentowanie warzyw. Poniżej porcja zdjęć ilustrująca wyniki ich działań: