W trakcie tegorocznego święta kapusty swe poletka pokazowe zorganizowała m.in. firma Enza Zaden.  Jest ona także dystrybutorem nasion Takii Seed. Kolekcja odmian kapust w tym roku, tak jak i w minionych latach, zlokalizowana została w Chodnowie w Gminie Charsznica, w gospodarstwie Agaty i Marka Słotów. Tam Bernard Zioło spotkał się z naszą redakcją, by porozmawiać o propozycjach Enzy dla plantatorów kapusty na nadchodzący sezon.

Nowości!

Jako pierwszą specjalista wymienił nową odmianę Coronation F1, następcę Coronaty F1. To wariant do zbiorów późną jesienią, kapusta do przechowywania. Odznacza się silnym systemem korzeniowym i dobrą zdrowotnością. Wysokie osadzenie ułatwia zbiory, ale także ochronę przed szkodnikami czy chorobami grzybowymi. Wciornastki niezbyt chętnie zasiedlają tę odmianę.

Inną nową odmianą w ofercie Enzy jest Commander F1. Bernard Zioło rekomendował uprawę tej kreacji z myślą o dostawach na świeży rynek. Pozwala ona na uzyskanie zależnie od zagęszczenia główek o masie 2-3 kg do sprzedaży w skrzynkach lub 3-5 kg do sprzedaży giełdowej lub do hurtowni.

Odmiany płaskie i sprawdzone standardy

To segment kapust, których rynek sukcesywnie rośnie w ostatnich latach. Jedną z nich jest Green Lunar F1. Pozwala na uzyskanie wybitnej jakości główek. Z kolei Green Prime F1 to opcja na uprawę kapusty tam, gdzie występują problemy z kiłą kapustnych.

W Chodnowie zaprezentowana została także odmiana Storka F1. To odmiana typowo świeżorynkowa, która pozostawiona w polu nie zwiększa swego rozmiaru, jej główki nadawać będą się na sprzedaż w skrzynkach. Z kolei Structa F1 to wariant przeznaczony do kiszenia. Osiąga główki o masie 5-6 kg po 120 dniach. Można także w polu zostawić ją dłużej, nawet do 180 dni. Wówczas główki osiągną wagę 8-10 kg.

Więcej odmian na filmie

To tylko niektóre z odmian o których mówił B. Zioło. W swej wypowiedzi poruszył także zagadnienia związane z kreacjami przeznaczonymi do zaopatrzenia supermarketów – mniejsze główki, ale o wydłużonej trwałości. Mówił też o kapustach włoskich i pekińskich. Pełna wypowiedź specjalisty z firmy Enza znajduje się poniżej w formie krótkiego filmu.