Z danych ARR wynika, że pory w Polsce uprawia się na areale ok. 4-5 tys. ha. Pozyskuje się 80-100 tys. ton produktów, które trafiają na świeży rynek i do zakładów przetwórczych. Choć gatunku tego nie zalicza się z reguły do wiodących warzyw polowych, to wielkości rodzimej produkcji nie można bagatelizować, zwłaszcza, że dla niektórych gospodarstw uprawa porów jest istotnym lub nawet wiodącym kierunkiem. Na sukces w ich uprawie duży wpływ ma właściwy wybór odmiany porów.
Odmiany porów do uprawy przez cały sezon
Odmiana pora Chinook F1
Rodzinne gospodarstwo należące do Ireny i Tadeusza Korczyńskich położone pod Kaliszem od lat specjalizuje się w uprawie porów. Co roku opuszcza to gospodarstwo około 100 000 sztuk porów, który trafiają na Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy Giełda Kaliska. W gronie uprawianych odmian, na podstawie wielosezonowych obserwacji i doświadczeń cztery zasłużyły na szczególne wyróżnienie. Najwcześniejszą odmianą w tego grona jest Chinook F1. To odmiana mieszańcowa, którą śmiało można rekomendować do uprawy wczesnej pod folią bądź agrowłókniną. Należy jednak odnotować, że ta wiosenna odmiana dobrze rośnie także w uprawie polowej bez okrycia. Cechuje ją wysoka tolerancja na wybijanie w pędy kwiatostanowe oraz dobra siła wzrostu przy niskich temperaturach, które niekiedy utrzymują się nawet przez kilka tygodni wiosną.
![](http://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2017/01/Chinook.jpg)
![](http://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2016/10/Tadeusz-Korczyński-i-Łukasz-Bogaczyk-w-kwaterze-Chinook-F1-350x233.jpg)
Rośliny odmiany Chinook F1 wykształcają długie łodygi, które są łatwe w czyszczeniu, co ułatwia przygotowanie produktu do sprzedaży. Liście omawianej odmiany są wzniesione i mają barwę ciemnozieloną. To jedna z dwóch odmian, z których jestem najbardziej zadowolony. Na rynku rolnym sprzedaje się najlepiej ze względu na walory wizualne. Drugą z moich ulubionych odmian jest Takrima F1 – informuje Tadeusz Korczyński.
![](http://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2016/10/Pory-odmiany-Takrima-F1.jpg)
Odmiana pora Takrima F1
Takrima F1 jest również odmianą mieszańcową. Najlepsza porą do jej uprawy jest wiosna, ale sprawdza się także latem a niektórzy plantatorzy uzyskują dobre wyniki produkcyjne wczesną jesienią.
![](http://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2016/10/Odmiana-Takrima-F1-na-polu-350x233.jpg)
Cechą ułatwiającą uprawę jest wysoka tolerancja na wybijanie w kwiat. Łodygi roślin tej odmiany są długie, co sprawia, że odmiana nadaje się do uprawy do sprzedaży na pęczki i w skrzynkach – zależnie od preferencji odbiorców. Liście porów odmiany Takrima F1 są jaśniejsze niż w przypadku odmian typowo jesiennych.
Odmiana pora Comanche F1
![](http://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2017/01/comanche-F1.jpg)
Kolejną ze sprawdzonych odmian jest Comanche F1. Doradcy firmy Enza Zaden sugerują, by tę odmianę uprawiać na zbiór letni lub wczesnojesienny. Wykształca ona liście o ciemnozielonej barwie, dość odporne na choroby. Łodyga jest bardzo długa, często ma ponad 25 cm. Odmianę wyróżnia bardzo dobre wyrównanie w uprawie o dużym zagęszczeniu. Polecana na zbiór pęczkowy i w skrzynki.
Odmiana pora Cherokee F1
![](http://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2017/01/cherokee.jpg)
Cherokee F1 to najnowszy mieszaniec w ofercie firmy Enza Zaden do uprawy jesiennej i późno jesiennej. Bez wątpienia warto na nią zwrócić uwagę. Cechy właściwe dla tej odmiany to ciemny wzniesiony liść z wysoką tolerancją na wciornastka i choroby. Rośliny budują łodygę długości ok 25 cm. Cherokee F1 nadaje się do uprawy w bardzo dużym zagęszczeniu. Warzywa są łatwe w przygotowaniu i czyszczeniu.
![](http://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2017/01/Cherokee-2.jpg)
Reklama