O warzywach w Dąbrowicach

W dniu 8 czerwca 2017 roku w budynkach na terenie sadu doświadczalnego Instytutu Ogrodnictwa zlokalizowanego w Dąbrowicach odbyła się konferencja sadowniczo-warzywnicza. Poruszane tematy dotyczyły...

Mocne brokuły na ciężkie warunki

0
Odmiany wytrzymałe na trudne warunki uprawy, stabilne we wzroście i plonowaniu i zapewniające wysoką jakość finalnego produktu to wyznacznik opłacalnej produkcji wielu gatunków warzyw....

Dni Otwarte w Grupie Producentów Rozsad KRASOŃ, fotogaleria cz. 1 –...

0
W dniu 10 czerwca odbywały się Dni Otwarte w Grupie Producentów Rozsad KRASOŃ. Wydarzenie w miejscowości Święta koło Złotowa zgromadziło około 1000 osób, dla...

Nawożenie ogórków gruntowych najlepiej z fertygacją

0
Uprawa ogórka gruntowego, nastawiona na wysokie plony, wymaga umiejętnego nawożenia. Najlepiej gdy nawożenie ogórków jest oparte na fertygacji, dzięki czemu możliwe jest systematyczne podawanie...
zgniła cebula | warzywapolowe

Fuzaryjna zgnilizna cebuli – występowanie, objawy chorobowe i możliwości minimalizacji strat

0
Cebula należy do grupy najczęściej uprawianych warzyw na świecie. Jej uprawie zagrażają liczne czynniki chorobotwórcze, spośród których do najgroźniejszych należą patogeny glebowe. Wśród nich...

Komunikat warzywniczy Bayer z dnia 5 czerwca 2017 roku

Dotychczasowy obserwowaliśmy porażenie przez Stemphylium głównie cebuli zimowej oraz z dymki. Z początkiem czerwca również na cebulach z siewu zaczęto obserwować niepokojące objawy, żółknięcia, bladnięcia...

Czeskie plantacje cebuli, relacje filmowe

0
Sezon wegetacyjny w Czechach zaczyna się nieco wcześniej niż w Polsce, a w związku z tym zaawansowanie w wegetacji na koniec maja było zdecydowanie...

Nawożenie kapusty w trakcie wzrostu

Kapustę cechuje wysokie zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. To gatunek, który rośnie  szybko wytwarzając obfity plon. Dlatego też ważne jest optymalne nawożenie kapusty w trakcie...

Udane przechowywanie warzyw

0
Kłopoty ze zrównoważonym zaopatrzeniem we wszystkie składniki pokarmowe są najczęstszą przyczyną obniżenia jakości produkowanych warzyw. Błędy w nawożeniu prowadzą do powstania chorób fizjologicznych, a...

Czeskie plantacje cebuli (25-26 maja)

0
W ubiegłym tygodniu (25-26.05) wspólnie z Władysławem Tokarczykiem mieliśmy okazję lustrować plantacje cebuli w Republice Czeskiej. Odwiedzając te plantacje, można było z powodzeniem stwierdzić,...