Polacy jedzą za mało warzyw i owoców

0
Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), zgodnie z rekomendacją WHO, zaleca spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie podzielonych na 5 porcji. Jedną...

Seminarium brokułowe – „Brokuły, warzywa przyszłości”

0
25 lutego firmy Sakata Vegetables Europe oraz Floraland zorganizowały seminarium poświęcone prawidłowej uprawie brokułów. Spotkanie odbyło się w gospodarstwie Pana Grzegorza Olejniczaka w miejscowości...

Dobre wschody i obsada u cebuli

0
Jednym z kluczowych czynników, który decyduje o wysokości pozyskiwanych plonów cebuli jest uzyskanie wyrównanych wschodów i utrzymanie optymalnej obsady roślin. O tym jak to...

Uprawa porów na długie przechowywanie

0
Uprawa porów nie jest prosta, zwłaszcza gdy mają być one przeznaczone na świeży rynek i kierowane do sprzedaży przez maksymalnie długi okres czasu. Ważny...

TSW – targi pełne atrakcji

0
Zakończyła się kolejna edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa 2015 (19-20 luty, Centrum EXPO XXI, Warszawa). Tegoroczna edycja była wyjątkowo obfita w różne wydarzenia towarzyszące....

Targi Sadownictwa i Warzywnictwa 2015 – Fotogaleria

0
Zakończyła się kolejna edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa 2015 (19-20 luty, Centrum EXPO XXI, Warszawa). Tegoroczna edycja była wyjątkowo obfita w różne wydarzenia towarzyszące....

Precyzyjne odchwaszczanie

0
Jednym z najbardziej uciążliwych i pracochłonnych zabiegów w uprawie polowej warzyw jest zwalczanie chwastów. Nie zawsze da się to zrobić chemicznie, a i efekty...

Brokuły na świeży rynek

1
Grzegorz Olejniczak od prawie 30 lat prowadzi gospodarstwo w Lubikowie koło Sannik, ukierunkowane na produkcję warzyw. W ostatnich latach ukierunkował je na produkcję brokuła,...

Kalafiorowo-brokułowa konferencja w Tomaszowie

1
Zagłębiem produkcji wielu gatunków warzyw są Kresy Wschodnie, a konkretnie teren Zamojszczyzny. Tradycje związane z uprawą kalafiorów sięgają tu wielu lat wstecz, i pomimo...

Kalafiorowo-brokułowa konferencja w Tomaszowie

0
Zagłębiem produkcji wielu gatunków warzyw są Kresy Wschodnie, a konkretnie teren Zamojszczyzny. Tradycje związane z uprawą kalafiorów sięgają tu wielu lat wstecz, i pomimo...