Przygotować się na sezon z Covid-19




Ciekawe informacje dotyczące rynku warzyw przedstawiła firma Rijk Zwaan w Holandii, która przeprowadził własne badanie tego rynku w 2020 roku. Uzyskane informacje mają pozwolić jej oraz jej klientom lepiej przygotować się do bieżącego sezonu.

Ogólnie rzecz biorąc, radziliśmy sobie całkiem nieźle w trudnym 2020 roku. W zależności od uprawy i rynku zauważyliśmy wyraźne różnice w popycie i podaży na poziomie plantatorów. Na przykład na sprzedaż melonów niekorzystnie wpłynął duży odsetek spożywania tego warzywa poza gospodarstwami domowymi. Dlatego producenci tego warzywa sadzili i sadzą go mniej. To samo dotyczy warzyw wykorzystywanych do produkcji sałatek premium, takich jak rukola, babyleaf i cornsalads, które wykorzystywane są w dużych ilościach w restauracjach oraz w cateringu – powiedział Jan Doldersum, menedżer sieci sprzedaży detalicznej w Rijk Zwaan w Holandii.

Równocześnie obserwowano dobrą koniunkturę na nasiona do uprawy warzyw o dłuższym okresie przydatności do spożycia, takie jak kapustne, papryka, bakłażany i pomidory. W ich przypadku odnotowano wzrost sprzedaży od 15-20%. Wzrost ten w pewnym stopniu zrekompensował straty w sektorze warzyw wykorzystywanych w sektorze Horeca.

Interesujące wydają się być również wyniki badań przeprowadzone przez Rijk Zwaan latem ubiegłego roku nad wpływem Covid-19 na świeży łańcuch dostaw. Za bardzo rozwojowe, wpływające na wzrost tej sprzedaży uznano rozwój sprzedaży świeżych warzyw za pośrednictwem sklepów internetowych, większe zwracanie uwagi na to czy produkty są świeże i zdrowe, produkowane lokalnie i czy są łatwe do przygotowania w domu. Tutaj obserwuje się wzrost zainteresowania gotowymi zestawami warzyw do przygotowania potraw. Ważna jest również przystępność cenowa oferowanych produktów.

W tak trudnym okresie, ważne jest koncentrowanie się na oferowaniu podstawowych produktów, mniejsze znaczenie mają różnego rodzaje innowacje odmianowe. Nie oznacza to, że firma Rijk Zwaan nie będzie ich wprowadzać. W tym roku zaprezentuje np. nowy typ bakłażanów „CleanLeaf”, będą to odmiany z mniejszą ilością włosków, co pozwala na lepsze stosowanie zasad Integrowanej Produkcji czy też łatwiejszego wykorzystania produktów do ochrony biologicznej. Zwrócimy również uwagę na Salanovę Teenleaf do zbioru mechanicznego, a także do produkcji o dużej gęstości w uprawach hydroponicznych. Pojawią się również nowe odmiany melonów i pomidorów o ekscytujących smakach, kształtach i kolorach – informował holenderski menager.