Sałaty lodowe i masłowe – nowości 2019. FILM

Sałaty masłowe i kruche (lodowe) to ciągle popularne warzywa uprawiane zarówno w gruncie jak również w nieogrzewanych osłonach (tunele i płaskie przykrycia). Asortyment odmian, tego typu sałat jest obecnie bardzo duży. Czym się kierować przy ich wyborze? Ważny będzie okres wegetacji, kolor liści i wielkość główek. Ale równie istotne będę cechy zdrowotnością czy wręcz odporności na niektóre patogeny w tym mącznika rzekomego sałaty. Polecamy kilka interesujących nowości na ten sezon.  

Sałaty lodowe – trend wzrostowy

W zakresie sałat lodowych firm SYNGENTA ma do zaoferowania coraz więcej nowych odmian. Jest to zasługa intensywnie rozwijanego programu hodowlanego. Sałaty lodowe to warzywo które łączy wartość typowej sałaty liściowej z możliwością krótkotrwałego jej przechowywania. To znacznie zwiększa możliwości transportu czy też okresu podaży tego warzywa – przypomina Władysław Tokarczyk z Syngenta. To właśnie dobra trwałość handlowa jest jedną z cech determinujących wartość odmiany, podobnie cechy odporności na mącznika rzekomego, zagniwanie główek od spodu, tolerancja na tipburn wewnętrzny i zewnętrzny. To cechuje m.in. odmianę Ice Wave, polecaną do uprawy w przeciągu całego sezonu wegetacyjnego. To odmiana wyróżniająca się dobrą zdrowotnością dająca możliwość uzyskania bardzo dobrych efektów produkcyjnych w przeciągu całego okresu wegetacji – podkreśla ekspert z Syngenta.

Kolejną kreacja godna uwagi producentów jest sałata lodowa Ice Cicrle polecana do uprawy w okresie wiosny i jesieni. To odmian tworząca zwarte dobrze prezentujące się główki, odporna na tipburn wewnętrzny i zewnętrzny. To szybko rosnąca odmian, pozwalająca w krótkim czasie uzyskać doskonały efekt produkcyjny – mówi Władysław Tokarczyk, podkreślając przy tym dobre opinie producentów którzy zdecydowali się już na jej uprawę w swoich gospodarstwach.

Sałaty masłowe – ciągle popularne

Uprawa sałat masłowych to ciągle popularny kierunek w wielu gospodarstwach specjalizujących się w produkcji sałat. To warzywa lubiane i poszukiwane przez polskich konsumentów. Tu na uwagę zasługują dwie nowe odmiany Aurelian i Orelian. Obie cechuje pełna odporność na mączniaka rzekomego. Aurelian polecany jest do uprawy w gruncie w okresie wiosny i jesieni, podczas gdy Orelian, pozwoli kontynuować produkcje sałat masłowych w okresie lata, kiedy to zapewni bardzo dobrej jakości główki. Od sałaty masłowej na okres lata oczekujemy stosunkowo jasnego koloru liści, dobrej trwałości polowej, co pozwala utrzymać wartość handlową nawet przy opóźnionym zbiorze. Te właśnie cechy ma Orelian – podkreśla Władysław Tokarczyk.