W niedzielę, 26 stycznia w Charsznicy odbyło się spotkanie zorganizowane przez firmę Syngenta, na którym specjaliści tej firmy przedstawili polecane standardy i warte rozważenia nowości w uprawie kapust na sezon 2025. Wśród nich były zarówno kapusty do przetwórstwa, jak i na świeży rynek.
Kapusty do przetwórstwa
Zygmunt Siekacz z firmy Syngenta wskazał m.in. na odmianę Flexton F1, letnią, o ok. 90 dniach wegetacji i bardzo wysokim potencjale plonotwórczym. Polecił ją do intensywnego kiszenia, z możliwością wcześniejszego zbioru mechanicznego. Bardziej uniwersalna jest odmiana Terminator F1 – późniejsza, nadająca się także na świeży rynek. Specjalista Syngenta podkreślił, że takie odmiany kapust bardzo dobrze sprawdziły się w poprzednim sezonie. Odmianę Terminator charakteryzuje duża odporność na choroby i tolerancja na wciornastka.
Podstawą do produkcji jesiennej kapusty na kiszenie jest odmiana Adelco F1. Jest to następczyni odmiany Ranko F1, dająca wysoki plon o dobrej powtarzalności i możliwości zbioru mechanicznego. Nadaje się zarówno na tradycyjną kiszonkę, jak i do pasteryzacji w słoikach – nie rozmięka i zachowuje chrupkość.
Kolejną propozycją pod zbiór mechaniczny jest odmiana Professor F1 – w typie kapusty Agressor, tworząca główki do 8-9 kg. Podobną do niej jest odmiana Succesor F1 – różnią ją nieco mniejsze rozmiary, uniwersalne przeznaczenie i bardzo wysoka odporność na wciornastka oraz xanthomonas.










Kapusty kiłoodporne
Ważną część w ofercie firmy Syngenta stanowią odmiany kiłoodporne, których udział na rynku z roku na rok rośnie. Odporną na kiłę, wczesną odmianą do przemysłu jest kapusta Kilaprince F1 – będąca odpowiednikiem odmiany Flexton. Tworzy główki 6-8 kg i bardzo dobrze wykorzystuje dostępną wodę. Nieco późniejsza odmiana to Kilabaron F1, dobra do zbioru mechanicznego i dająca wysoki plon.
Liderem w tym segmencie w Polsce jest odmiana Kilaplon F1, dająca pewny, powtarzalny plon na różnych stanowiskach. Zygmunt Siekacz wskazał, że jest bardzo chwalona przez producentów i pozwala na osiągnięcie plonu w wysokości 140-180 t z hektara.
Nowością w wśród kapust kiłoodpornych jest odmiana Kilaking F1, stanowiąca uzupełnienie dla odmiany Kilaplon, na późniejszą jesień. Ma nieco mniejszy potencjał plonotwórczy, ale za to bardzo wysoką zdrowotność i jakość. Drugą z nowości jest odmiana Kilafest F1, tworząca główki 3,5-4 kg i tolerancyjna na wciornastka. Nadaje się do długiego przechowania i na świeży rynek, jak również na surówki. Starszą odmianą, również nadającą się do długiego przechowania i na przemysł, a dodatkowo odporną na fusarium jest odmiana Kilafox F1. Stary i dobrze znany producentom standard do przechowania to z kolei odmiana Kilastor F1.








Odmiany na świeży rynek
Ten segment kapust przedstawił Jakub Minor z Syngenta. Pierwszą z polecanych propozycji jest odmiana Toreador F1. Jej okres wegetacji wynosi 105-110 dni, można ją zbierać mechanicznie i długo przechowywać z przeznaczeniem na świeży rynek. Tworzy zbitą główkę. Standardem w tym segmencie kapust jest odmiana Storidor F1.
Kolejną z polecanych odmian jest Marconi F1. Charakteryzuje ją duża uniwersalność: przy zagęszczeniu 30-35 tys./ha tworzy główki 3-4 kg, a przy zagęszczeniu 50-60 tys./ha 1,5-2,5 kg, odpowiednie na świeży rynek. Można ją przechowywać do końca marca.
Bardzo ciekawą odmianą jest kapusta Nobel F1, o bardzo wysokiej odporności na wciornastka i xanthomonas. Ma bardzo silny nalot woskowy, bardzo utrudniający wciornastkom żerowanie. Z powodu mocnego nalotu w przechowalniach bieleje, dlatego Jakub Minor zalecił przechowywanie jej maksymalnie do ok. drugiego tygodnia lutego. Zygmunt Siekacz dodał, że przez trzy lata testów Nobel dowiódł swojej odporności na wciornastka i zachęcił do wypróbowania odmiany w tym sezonie.




Kapusty czerwone, włoskie i pekińskie
Wśród kapust czerwonych Zygmunt Siekacz polecił trzy odmiany. Chiara F1 (SGX0084) jest wczesną czerwoną kapustą pod włókninę. Ma intensywny kolor, wysoką wartość pozbiorczą, a przetrzymana na polu nie pęka i jest odporna na choroby. Retba F1 to nowość z ubiegłego sezonu, nieco późniejsza i tworząca główki do 3,5 kg. Restart F1 to z kolei pierwsza odmiana kiłoodporna wśród kapust czerwonych. Tworzy główki 2,2-2,8 kg, z silnym woskiem i przeznaczeniem na świeży rynek.
W segmencie kapust włoskich ekspert Syngenta omówił odmiany Atractum F1, która szybko rośnie i można ją uprawiać kilkukrotnie w ciągu sezonu, nową odmianę Dakota F1 o bardzo dobrej zdrowotności i przeznaczeniu na świeży rynek oraz późną, zimową odmianę Wiratoba F1, o nawet 160 dniach wegetacji. Syngenta posiada także kiłoodporną odmianę kapusty włoskiej Cordesa F1.
Na spotkaniu przedstawiono jedną odmianę kapusty pekińskiej: Marrio F1 – do produkcji jesiennej i przechowania, wysokiej tolerancji na tipburn i zachowującej ładny, zielony kolor. Do nasadzeń w zagęszczeniu 65-70 tys./ha.











