Degustacja soku marchwiowego z odmiany Subito F1 (pierwszy z lewej Damian Micyk, z którego gospodarstwa pochodziła marchew)


Szkolenie odbywające się pt. Uprawa marchwi od A do Z, zorganizowane 8 lutego przez firmy Hazera, Bayer oraz Intermag w Kazimierzy Małej koło Kazimierzy Wielkiej, było doskonałą okazją do wyrobienia sobie opinii na temat odmian marchwi oraz nasion tego gatunku przed nadchodzącym sezonem. Sporo cennych informacji udzielono również z zakresu ochrony i nawożenia tego gatunku.

Nasiona zamawiaj z wyprzedzeniem

Firma Vilmorin, reprezentowana w Polsce przez firmę Hazera to światowy lider w produkcji nasion marchwi. Vilmorin może poszczycić się bogatą kolekcją odmian, wyróżniających się nie tylko plennością, ale również jakością plonu, smakiem oraz podwyższoną zawartością cennych składników prozdrowotnych. Jak informowała Małgorzata Zadura z firmy Hazera, oferowane przez nich odmiany marchwi dostępne są w różnej klasie nasion. W ich przypadku oznaczenie nasion jako standardowych oznacza zawsze, że są to nasiona kalibrowane, posiadające siłę kiełkowania na poziomie ok. 85%. Nasiona o zdolności kiełkowania powyżej 90% to nasiona w jakości Vilseed.

Jak informowała Małgorzata Zadura z firmy Hazera, oferowane przez nich odmiany marchwi dostępne są w różnej klasie nasion

Wśród oferowanych form nasion jest również mini-otoczka (tzw. Vilrob), produkt wysokiej jakości, polecany szczególnie do siewników pneumatycznych. W ofercie znajdują się również nasiona podkiełkowane produkowane z dwóch rodzajów nasion: kalibrowanych lub Vilseed. Za nasiona podkiełkowane warto zapłacić, kiedy w okresie siewu panują niskie temperatury, dotyczy to szczególnie upraw zakładanych na wczesny plon. Podkiełkowanie przyspiesza kiełkowanie w niskich temperaturach, co przekłada się na lepsze, wyrównane wschody, lepszą jakość plonu, a także na łatwiejszą ochronę – informowała M. Zadura. Podkiełkowanie nie poprawia jednak samej jakości nasion, co dotyczy zdolności kiełkowania. Nasiona podkiełkowane nie powinny pozostawać na kolejny sezon, generalnie przyjmuje się zasadę, że nie powinny być przechowywane dłużej niż 6 miesięcy. Powinny być przechowywane w temp. 10-12oC, w odpowiedniej wilgotności, która nie powinna być zbyt wysoka.

Jak informowała M. Zadura producenci powinni się odpowiednio wcześnie decydować jaki rodzaj nasion planują wysiewać, co wynika z czasu jaki jest potrzebny na przygotowanie określonego rodzaju nasion. W przypadku nasion niezaprawianych trwa to od 2 tygodni do 1 miesiąca, zaprawianych od 7 do 8 tygodni, a otoczkowanych/podkiełkowywanych od 3 do 4,5 miesiąca. Dlatego warto dobrze przemyśleć jakie nasiona planujemy wysiewać odpowiednio wcześnie, tak aby być pewnym otrzymania określonej ilości i jakości nasion do wysiania na plantacji. Trzeba wiedzieć, że firmy nie przygotowują na zapas nasion, które wymagają specjalnego traktowania – mówiła M. Zadura.

Rynkowe odmiany marchwi

Jak informował Piotr Różański z firmy Hazera w regionie Kazimierzy Małej bardzo dobrze udają się i sprzedają odmiany marchwi z oferty firmy Hazera. Takim przykładem jest uprawiana tutaj od blisko 13 lat odmiana Volcano F1, której technologia została tutaj dopracowana. Nadaje się do długiego przechowywania, a dzięki temu, że okres wegetacji się wydłużył, siana w połowie kwietnia z końcem października czy też początkiem listopada osiąga bardzo dobre parametry, dotyczące wielkości plonu oraz jego jakości. Sprzedawana jest głównie na rynek świeży, ale może też być kierowana do przemysłu. Daje plony przekraczające 100 ton/ha. Cenioną w tym regionie odmianą jest również Speedo F1, która jest wiodąca kreacją w kraju jeśli chodzi o odmiany o krótkim okresie wegetacji. Może być uprawiana już od wczesnej wiosny, pod osłonami niskimi np. agrowłókniną, co pozwala oferować korzenie już na przełomie czerwca-lipca. Speedo F1 sprawdza się również w uprawie poplonowej, gdzie pozwala uzyskać nawet 60 t/ha. Jest to odmiana smaczna, bardzo słodka, doskonała dla osób poszukujących lepszej jakości produktu – mówił P. Różański.

Speedo F1

Speedo F1 to odmiana szczególnie wczesna – jej okres wegetacji oblicza się na około 90 dni – po tym czasie osiąga optymalne parametry zbiorcze i nie powinna być dłużej przetrzymywana na polu.

Piotr Różański z firmy Hazera omówił marchwiowe nowości oraz standardy, podając praktyczne wskazówki dotyczące ich uprawy

Tegoroczną nowością jest Subito F1, również o krótkim, około 100-dniowym okresie wegetacji. Odmiana ta ma piękny, długi korzeń, ładnie zakończony, ze zdrową nacią. Jest trochę twardsza od Speedo F1, i bez wątpienia charakteryzuje się bardzo dużą słodyczą, chyba największą na rynku – mówił P. Różański. Kreacja ta daje doskonałej jakości korzeń, nadaje się do przechowywania do marca.

Stosunkowo nową, od 4 lat na rynku kreacją jest Octavo F1. Jest średnio-wczesna (120-130 dni), ma zdrową, ciemną nać, jest łatwa do uprawy, ma ładny, krótki (17-20 cm) korzeń, dobrze się przechowuje, jest również smaczna, w tym doskonale nadaje się do produkcji wyciskanych soków, co widoczne jest w sprzedaży tej kreacji np. poprzez oferowanej jej w workach pozwalających np. na uzyskanie określonej ilości soku.

Melodio F1 to odmiana o około 130-140 dniowym okresie wegetacji, ma dłuższy korzeń (18-20 cm), bardzo dobrze udaje się w uprawie na glebach piaszczystych. Ma nać o umiarkowanie silnym wigorze, mocno osadzoną na główce, odporna na mączniaka. Główka nie zielenieje, w tym roku cieszy się dużym zainteresowaniem – mówił P. Różański.

Damian Micyk za wartą uwagi odmianę uważa Gold Nugget F1

Interesującą, żółtą kreacją jest Gold Nugget F1, jej okres wegetacji to 130-140 dni, korzenie gładkie (23-24 cm), dobra do produkcji dla przemysłu, ale również na świeży rynek. Odmiana ta jest bardzo słodka, nadaje się do zbioru mechanicznego.

Extremo F1 to kreacja o bardzo dużej zawartości B-karotenu i karotenoidów, jest to odmiana typowo przemysłowa, o dużej zawartości suchej masy, dająca plon znacznie przekraczający 100 t/ha, nawet 130 t/ha. Polecana na kostkę, ma gładkie, ciemnopomarańczowe korzenie, ciemnopomarańczowe (19-21 cm), bardzo twarde odporne na pękanie, do zbioru mechanicznego. Jest kreacją o uniwersalnym przeznaczeniu – zarówno do przetwórstwa jak też na świeży rynek, może służyć do mrożenia, suszenia, produkcji soków. Odmiana ta jest lubiana przez duże zakłady przetwórcze – mówił P. Różański.

Maestro F1 to odmiana o około 120-dniowym okresie wegetacji, ma bardzo duży udział, a wręcz wiodący w światowej produkcji marchwi. Czasami warto sięgnąć po tą sprawdzoną kreację, która jest łatwa i niezawodna w uprawie – informował P. Różański. Z kolei Soprano F1 to ceniona odmiana w regionie Charsznicy, o około 120-dniowym okresie wegetacji, dająca doskonałej jakości, łatwe do mycia korzenie.

P. Różański zwrócił jeszcze uwagę na odmianę buraczka ćwikłowego Camaro F1. Jest to kreacja na świeży rynek i do przetwórstwa, średniowczesna, łatwa w uprawie, ma dosyć wysoką odporność na chwościka. Nasiona tej odmiany oferowane są w standardzie Vilseed, co zapewnia ich idealny wysiew.