Ważne założenia w projekcie „Burak ćwikłowy #profesjonalnie” (cz.1)

Organizatorzy projektu Burak ćwikłowy #profesjonalnie (od lewej): Adam i Paweł Broś (Broś & Broś) oraz partnerzy projektu: Władysław Prus i Mateusz Skarboń (ADOB), dr Paweł Szymczak (ASCROP) oraz Paweł Glanowski (Bejo Zaden)

Burak ćwikłowy to warzywo, które w ostatnich latach zyskuje na znaczeniu zarówno w produkcji warzywniczej jak również wśród konsumentów. Uprawa ta w wielu gospodarstwach rozwija się, rosną jednak oczekiwania odbiorców dotyczące jakości buraczków trafiających do sprzedaży. Warzywo to ma nie tylko ładnie wyglądać, ale ma być też smaczne. Pokazaniu najlepszych technologii uprawy tego warzywa dedykowany jest projekt Burak Ćwikłowy #profesjonalnie, realizowany w rodzinnym gospodarstwie Broś & Broś pod Krakowem. 

Burak Ćwikłowy- plony wyższe o 30%

W firmie Broś & Broś rocznie produkuje się od 6000 do 7000 ton buraków ćwikłowych. Po obsiewy przeznacza się od 80 do 90 ha. Jak informuje Adam Broś, plony w ich firmie są wyższe o około 30% od średniej krajowej. Tak wysokie plony udaje się osiągnąć modyfikując cały czas technologię uprawy i precyzyjnie przygotowując stanowisko pod tą uprawę. Ważne jest również dostosowywanie zabiegów do panujących w danym sezonie warunków pogodowych. Porównując nasze plony do średniej z wielu polskich gospodarstw wynoszącą 35–45 t/ha uważam, że cały czas jest dużo do zrobienie jeśli chodzi o poprawę technologi uprawy tego warzywa w takich famach. Ważne jest również uzyskiwanie odpowiedniej jakości plonu, która bardzo często decyduje o tym czy będzie można sprzedać to warzywo i za ile – informuje A. Broś. 

W ocenie Adama Brosia, buraczek ćwikłowy musi nie tylko ładnie wyglądać, ale musi mieć również odpowiednią zawartość cukrów (poziom Brix). Ten parametr będzie również poddany ocenie na doświadczalono-produkcyjnej kwaterze.

Precyzyjna analiza gleby

Na etapie przygotowania stanowiska pod uprawę buraczka ćwikłowego, w ramach realizowanego projektu przeprowadzono precyzyjną analizę gleby określającą nie tylko zawartość w niej mako- i mikroelementów, ale również jej właściwości fizyczne i biologiczne.

Na podstawie tych analiz, zdecydowano się na aplikację produktu stymulującego rozwój życia biologicznego w glebie o nazwie Napoleon. Jak informuje dr Paweł Szymczak z firmy ASCROP, produkt ten jest dobrze przebadany i decydując się na jego aplikację producent może być pewny uzyskania określonego efektu, pozytywnie wpływającego na parametry gleby oraz wzrost buraczka ćwikłowego.

Kolejnym, ważnym i niezwykle ciekawym elementem produkcyjnym będzie zastosowanie różnych programów herbicydowych. Będzie można je porównać do standardowego programu herbicydowego stosowanego w gospodarstwie Broś & Broś. W naszej ocenie pokazanie, kilku programów herbicydowych powinno być niezwykle interesujące dla wielu plantatorów w całej Polsce – informował dr P. Szymczak. Oczywiście ważny będzie program zwalczania chorób i szkodników. 

W naszej ocenie dobre efekty w uprawie buraczka ćwikłowego powinniśmy uzyskać wprowadzając do zabiegów ochrony i nawożenia nasz stymulator Architect80 – informował dr P. Szymczak.