XIII Małopolskie Święto Warzyw

XIII Małopolskie Święto Warzyw zorganizowane 3 września, tradycyjnie już na terenie Lotniska Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim to wydarzenie, w którym w formule piknikowej odbywa się prezentacja firm dostarczających środki do produkcji warzyw w tym regionie. Promowany jest też sam region oraz lokalnie produkowane warzywa. W wydarzeniu aktywnie uczestniczą działające w regionie stowarzyszenia. Dla nas najciekawsze były stoiska firm na co dzień współpracujących z tutejszymi producentami warzyw. W przygotowanym materiale prezentujemy informacje uzyskane od przedstawicieli kilku z obecnych w Pobiedniku Wielkim wystawców.

Liderzy produkcji warzyw

W ramach Małopolskiego Święta Warzyw odbywa się również konkurs na Liderów Produkcji Warzyw. W tym roku zostali nimi Karolina Skalska z mężem Dominikiem oraz Sebastian Zastawny z żoną Agnieszką. To oni uzyskali tytuły Liderów Produkcji Warzyw Gminy Igołomia-Wawrzeńczyce 2023 roku. Tegoroczni najlepsi producenci pochodzą z miejscowości Stręgoborzyce. Tytuł, który otrzymali nadawany jest w uznaniu pracy i trudu wszystkich rolników, którzy produkują warzywa na rynki krajowe i zagraniczne.

Gatunki i odmiany 

Jak informował Jarosław Kowzuń z firmy Kohidrex, produkcja warzyw kapustnych w regionie Igołomi-Wawrzeńczyce w ostatnich latach ulega niestety cały czas zmniejszaniu. W tym roku tegoroczna produkcja, według wstępnych szacunków może być nawet o 30% mniejsze od tej z 2022 roku. Na wielkość tegorocznych plonów wpływają też niekorzystne warunki pogodowe oraz duża presja chorób, w tym kiły kapusty. Powodem jest duża zmienność opłacalności produkcji warzyw czy brak wystarczającej liczby osób do pracy w tym sektorze ogrodnictwa. Mimo wszystko, osoby które cały czas produkują odpowiedniej jakości warzywa, potrafią dobrze organizować tą produkcję, mogą mówić o w miarę zadowalających wynikach finansowych.

Oczywiście, należy dostosowywać się do zmieniających się wymagań rynku i uprawiać gatunki i ich odmiany, które zapewniają stabilny, dobrej jakości plon – informował J. Kowzuń. W jego ocenie z wczesnych odmian kapusty dedykowanych do uprawy w tym regionie kolejny raz numerem jeden są odmiany Vettel F1 i Rosberg F1. Dobrze sprawdzają się w uprawie w niskich tunelach foliowych oraz pod niskimi osłonami. Na troszkę późniejszy zbiór, raczej spod niskich osłon dobrze oceniona została nowa odmiana o nazwie Gallican F1. Generalnie, plantatorzy cenią odmiany z firmy Syngenta nie tylko za wczesność, ale również za to, że są wysoko posadowione i dobrze trzymają termin zbioru. Późniejszą odmianą, stającą się w naszym regionie, ale nie tylko numerem jeden w uprawie jest Keppler F1, która jest mało podatna na wciornastka i choroby – informował J. Kowzuń.

Na znaczeniu zyskują również odmiany kapust czy kalafiorów z odpornością na kiłę kapusty, która w tym roku wystąpiła w bardzo dużym nasileniu. Odmianami kalafiorów z odpornością na kiłę kapusty, które sprawdzają się w tym regionie jest m.in. Klarina F1 oraz Clasic F1. W przypadku kalafiorów bez odporności na kiłę kapusty, odmianą numer jeden stały się w ostatnich latach Almagro F1 (na wczesny zbiór) oraz Jawa F1 (na zbiór jesienny) i Electra F1. Warte uwagi są również odmiany kapust z odpornością na kiłę kapusty jak np. Kilagreg F1 (rekomendowana do uprawy pod niskimi osłonami) czy odmiany przechowalnicze jak np. Kilastor F1 (coraz bardziej doceniania). Doskonale w tym sezonie sprawdziły się również brokuł z oferty firmy Syngena, a szczególnie Maclaren F1, który dał naprawdę wysokiej jakości plon, co przełożyło się na wysoki zysk – informował J. Kowzuń.

Jedną z ładniejszych kolekcji warzyw zaprezentowała firma Argenta Seeds, która na polskim rynku działa od trzech lata. W swojej ofercie oprócz wartych uwagi odmian kapusty, sałaty, pomidorów, papryki, oberżyny czy bakłażanów, ma interesujące odmiany dyni, arbuzów i melonów. O nowościach wartych uprawy nie tylko w południowych regionach Polski, informował Adam Piotrowski.

Jak informował A. Piotrowski, w przypadku odmian dyni w ofercie są zarówno odmiany przemysłowe, kulinarne, jak też nowość dynie o walorach ozdobno-kulinarnych, które w jego ocenie wnoszą nową jakość do oferty gospodarstw specjalizujących się w takich uprawach. Coraz lepiej rozwija się również w Polsce upraw odmian arbuza oferowanego przez to przedsiębiorstwo. To co w moim przekonaniu jest szczególnie warte uwagi to produkcja melona, którego w ofercie mamy kilka odmian, każda z nich ma inne aromaty, a ten sezon pokazuje, że ich uprawa u kilku naszych klientów wyszła bardzo dobrze pozwalając uzyskać niezwykle smaczne i wysokiej jakości melony– informował A. Piotrowski. Więcej o ofercie tej firmy prezentowanej w Pobiedniku Wielkim dowiecie się z materiału filmowego:

Nawożenie

Wiele odmian warzyw wchodzi w fazę dojrzałości zbiorcze. W ocenie Huberta Tabora z firmy Yara Poland, tam gdzie np. kapusty zawiązują jeszcze główki, warto wspomóc fotosyntezę sięgając po takie produkt jak KristaLeaf Foto. Taki zabieg celowo jest wykonać w tych regionach, gdzie w ostatnich dnia odnotowano duże opady deszczu. Oczywiście cały czas należy pamiętać o dobry zaopatrzeniu warzyw w wapń i tutaj celowe jest naprzemienne stosowanie produktu YaraLiva Calcinit. Wapń może być cennym składnikiem, w nadchodzących dniach, kiedy mają być notowane wysokie temperatury. Produkt ten będzie pozytywnie wpływał na jakość warzyw – informował H. Tabor. W uprawach prowadzonych na najpóźniejsze, październikowe zbiory warto zasilać dolistnie warzywa składnikami odżywczymi zawartymi w produkcie Yara Tera Kristalon Pomarańczowy. Ten mokry sezon pokazał, że bardzo ważne jest również dobre odżywienie warzyw mikroelementami. Dobre odżywienie roślin w te składniki zapewni YaraVita Superba Mikromix stosowana w dawce 0,5 kg/ha np. w mieszaninie z produktem YaraLiva Calcinit (5 kg/ha).

Działającą od czterech lat firmą oferującą ciekawe rozwiązania m.in. dla producentów warzyw jest przedsiębiorstwo Agresta. Jak informował Rafał Froc, na szczególną uwagę zasługuje produkt Rootip Start, który stymuluje rozwój systemu korzeniowego. Może być stosowany na etapie produkcji rozsady jak też po jej posadzeniu. Pozytywnie wpływ również na namnażanie się pożytecznych mikroorganizmów w rizosferze systemu korzeniowego. To co powinno również zainteresować producentów warzyw to Kytos, który zawiera w swoim składzie hitozan, wspomagający ochronę roślin przed patogenami grzybowymi jak też bakteriozami. Zastosowanie tego produktu w uprawach warzyw kapustnych będzie pozytywnie wpływało na ograniczenie rozwoju w tej uprawie np. kiły kapusty. Co w połączeniu w produktem Rootip Start, powinno pozytywnie wpłynąć na wzrost roślin na zagrożonych tym patogenem stanowiskach. Z kolei produkt Copfort to nawóz zawierający w swoim składzie miedź systemiczną, która najlepsze efekty daje zastosowana poprzez podlewanie, co zapewnia dobre pobranie cząsteczek aktywnej miedzi przez system korzeniowy i zwiększenie odporności roślin na porażenie przez różne patogeny chorobotwórcze – informował R. Froc. W ofercie firmy znajduje się również Copfall, który jest naturalnym defoliantem, jednak zastosowany w uprawie ziemniaka może zadziać jak desykant.

Ochrona biologiczna – coraz lepsza

Ochrona biologiczna, coraz silnie zadomawia się już nie tylko w uprawach pod osłonami. Coraz lepsze efekty z jej wdrożenia obserwują osoby na plantacjach polowych. W ocenie Łukasza Kutermach z firmy Koppert, dotyczy to np. produktów zawierających w swoim składzie grzyb Trichoderma harzianum szczep T22 oferowany w produktach Trianum P i Trianum G. Jest to biologiczny środek ochrony roślin ograniczający porażenia roślin przez wiele patogenów odglebowych. Ma on szeroką rejestrację w uprawie wielu gatunków warzyw kapustnych czy korzeniowych. Produkty te bardzo dobrze wspierają rośliny przed porażeniem przez choroby lub w wielu przypadkach wykazuje lepszą skuteczność niż standardowe produkty chemiczne. W tym roku po zastosowaniu tych produktów plantatorzy widzieli ich wysoką skuteczność w uprawie sałat, rzodkiewki, porów czy selerów – informował Ł. Kutermach. Trianum G to produkt w postaci granulatu do stosowania przedsiewnego lub w czasie siewu nasion. Z kolei Trianum P to produkt do stosowania w fertygacji lub opryskiwania gleby czy roślin. 

Łukasz Kutermach (z lewej) i Tomasz Domański z firmy Koppert

Coraz więcej plantatorów w ocenie Ł. Kutermach, docenia stosowanie na plantacjach nicieni entomopatogenicznych, które np. bardzo dobrze sprawdzają się w ograniczeniu populacji śmietki kapuścianej w uprawie rzodkiewki czy też kapusty pekińskiej. Produktem tym podelwa się rozsadę lub opryskuje rośliny w okresie poprzedzającym pojaw tego szkodnika. 

Było też maszynowo

W Pobiedniku Wielkim swoją ofertę prezentowali także dystrybutorzy jak też producencie maszyn, wśród nich byli np. Agro Jurek z Kocmyrzowa czy Niva-Top ze Słomnik. Firma Niwa-Top specjalizuje się w produkcji pielników, używanych do odchwaszczania oraz napowietrzania gleby w uprawach rzędowych. Nowością w ofercie tego przedsiębiorstwa jest pielnik do redlin. Maszyn ta rekomendowana jest do stosowania na plantacjach marchwi czy też pietruszki. Maszyna ta została wprowadzona do naszej oferty w tym sezonie i już przeszła bardzo pozytywne testy na wielu plantacjach warzyw korzeniowych – informował Paweł Krygowski z firmy Niva-Top.