Wciornastki w uprawie warzyw – połączenie dwóch metod sprawdza się w ich zwalczaniu

Wciornastek na cebuli

Wciornastki, to szkodniki, których zwalczanie na plantacjach m.in. pora czy cebuli sprawia czasami wiele problemów. Zagrożone tym szkodnikiem są również plantacje selera. Wciornastki na roślinach pora żerują nie tylko na zielonych częściach liści, ale również w pochwach liściowych. To w konsekwencji może znacząco ograniczyć parametry sprzedażowe oferowanych warzyw czy też proces fotosyntezy wpływając na wielkość plonu. W zwalczaniu tych szkodników warto łączyć kilka metod i produktów zwalczających tą grupę szkodników.

Do zwalczania wciornastków zarejestrowanych jest kilka substancji aktywnych. Są to np. pyretroidy, te jednak w okresie największych nalotów tych szkodników jakie notowane są w okresie lata oraz wysokich temperatur wówczas panujących często nie wykazują zadowalającej skuteczności.

Drugą grupą produktów są insektycydy oparte na spinosadzie np. Spintor 240 SC lub MaxSpin. Produkty tego typu nie powinny być również nadużywane w sezonie produkcyjnym. Warto jednak wiedzieć, że substancja czynna jaką jest spinosad jest pochodzenia biologicznego. Na roślinie działa powierzchniowo i wgłębnie, przy czym wgłębny efekt uzyskuje się na młodych liściach. Substancja czynna działa na układ nerwowy szkodnika, co prowadzi do paraliżu i szybkiej śmierci. Działanie preparatu na szkodnikach widoczne jest już po kilku minutach (przestają żerować), śmierć następuje w przeciągu kilku godzin. Środek ten działa również najskuteczniej w temperaturze od 8° do 25°C.

Kolejnym rozwiązaniem, do zwalczania wciornastków jest Naturalis, który zwalcza nie tylko kilka grup szkodników nalatujących na rośliny jak np. mączliki, wciornastki, przędziorki oraz niektóre gatunki mszyc. Wykazuje również zadowalającą skuteczność w kontekście drutowców. Produkt optymalną skuteczność wykazuje w niezbyt wysokich temperaturach oraz w czasie wysokiej wilgotności. Za zwalczanie szkodników odpowiadają zawarte w produkcie konidia grzyba Beauveria bassiana szczep ATCC 74040, które przylegają do naskórka owadów i roztoczy, kiełkują i wnikają do wnętrza ciała gospodarza. Śmierć następuje po kilku dniach w wyniku mechanicznej penetracji ciała owada przez grzybnię. 

W ocenie dr Michała Pniaka z firmy Biocont, połączeniu tych dwóch metod ochrony daje dobre rezultaty jeśli chodzi o zwalczanie wciornastków w uprawach, którym zagrażają. Więcej o tym jakie jeszcze substancje warto włączyć w przygotowywany program ochrony przed szkodnikami oraz chorobami dowiecie się z materiału filmowego przygotowanego podczas szkolenia odbywającego się w Złotnikach pt. „Pory przez cały rok”, którego głównym organizatorem była firma Enza Zaden.