W dniach 11-13 października w podwarszawskim Nadarzynie odbyła się inauguracyjna edycja targów Bio Expo. Organizatorzy liczą, że impreza ta stanie się najważniejszym wydarzeniem tego typu w tej części kontynentu. Stoiska wystawowe zorganizowało ok. 300 firm i gospodarstw, nie tylko z Polski. Targom towarzyszył także 3 dniowy kongres.
Zakres branżowy imprezy bardzo szeroki
Zakres branżowy targów był bardzo szeroki. Intensywnie reprezentowany był segment potraw i napojów. W tej kategorii można był zapoznać się z ofertą firm oferujących świeżą żywność taką jak ekologiczne owoce, warzywa, grzyby a także mrożonki, produkty suszone (owoce, pestki, warzywa), produkty zbożowe (mąki, makarony, kasze, muslii, płatki błyskawiczne itp.), przyprawy, zioła, przekąski i słodycze, mięso i wędliny, ryby i owoce morza, tłuszcze (oleje, oliwy, masła itp.), napoje (soki, wody, wina, piwa, nalewki, kawy, herbaty itp.), produkty piekarskie i cukiernicze chleb, wypieki, środki spulchniające czy produkty i przetwory mleczne. Na wielu stoiskach zapoznać można było się z kosmetykami, olejkami aromatycznymi, akcesoriami do pielęgnacji ciała, środkami czystości, czy odżywkami i suplementami diety. Był także firmy sprzętowe. Oferowały rozwiązania z takich zakresów produkcji żywności jak maszyny i linie produkcyjne, chłodnie, środki transportu, maszyny do pakowania i etykietowania produktów żywnościowych i nieżywnościowych, opakowania biodegradowanle i z naturalnych materiałów, etykiety, skrzynie, naczynia, słomki, pudła, torby, termosy z biodegradowalnych i naturalnych materiałów oraz wyposażenie sklepów i maszyny vendingowe. Uczestnicy BioExpo prowadzący gospodarstwa mogli doinformować się w zakresie organicznych i naturalnych środków do produkcji rolnej, zapoznać się z ofertą ekologicznych nasion roślin rolniczych i ogrodniczych, środków ochrony roślin, nawozów, pasz i dodatków do pasz. W Bio Expo udział wzięły również jednostki certyfikujące i kontrolujące, stowarzyszenia branżowe, jednostki rządowe i samorządowe, ośrodki szkoleniowe i edukacyjne i wydawnictwa branżowe.
 - Bio Food ma w ofercie produkty z owoców i warzyw 
 - Charsznickie pola natury oferowały poczęstunek z kiszonych ogórków i kapusty 
 - Ekologiczna marchew na Ekologicznym Straganie 
 - Ekspozycja Farmy Świetokrzyskiej 
 - Farma Świętokrzyska oferuje świerze owoce a także przetwory na ich bazie 
 - Farmy z Roztocza oferują szeroki wybór soków owocowo-warzywnych 
 - Gotowane buraczki z ekologicznego straganu 
 - Kiszona kapusta z Ekologicznego Straganu 
 - Kowalewski to gospodarstwo pod Sieradzem produkujące żur 
 - Krzemowe nawozy z firmy Perma-Guard 
 - Maciej Małkiewicz informował, że Megawita produkuje przetwory od pola aż po talerz 
 - Mateusz Kempka i Rafał Siuta z HIT-Kody Kreskowe 
 - Megawita oferuje produkty ekologiczne na bazie warzyw 
 - Możliwość degustacji przetworów ekologicznych na stoisku marki Bioone 
 - Na Bio Expo odbyły się pokazy Kulinarne 
 - Na stoisku tym można było nabyć probiotyki marki ProBiotics 
 - Nawozy marki Biodinamika 
 - Nawozy z serii Eco-plon prezentowane na stoisku Aineg-Pol 
 - Opakowania na warzywa z firmy Silbo 
 - Opakowania z firmy Węgrzynowski 
 - Opakowania z firmy Zoompack 
 - Paweł Bednarek z Bejo Zaden 
 - Pielnik marki KULT 
 - Poltops oferuje szereg nawozów ekologicznych 
 - Prezes Hello Straw Chun Li zapewnia o najwyższej jakości słomek tej firmy poświadczonej licznymi certyfikatami 
 - Produkty z gospodarstwa Kowalewski kolejne 
 - Produkty z gospodarstwa Kowalewski 
 - Przedstawiciele gospodarstwa Natural Quality 
 - Przetwory owocowo warzywne z Natural Quality 
 - Systemy etykietowania od AGJ 
 - Tacki celulozowe firmy me Organic 
 - Tomasz Janiszewski reprezentował firmę Gumisil oferującą organiczne biostymulatory 
 - W gospodarstwie Natural Quality produkowane są owoce i warzywa 
 - Zainteresowaniem cieszyły się ekologiczne produkty z Vitera Polska 
 - Żury z firmy Piskorek prezentowane w strefie nowości Bio Expo 
 - Żywność ekologiczna od Bio Food 
Kongres ekologiczny z bardzo rozbudowanym programem
Równolegle do targów w zlokalizowanych w tej samej hali salach wykładowych odbywał się kongres ekologiczny. Ze względu na bardzo rozbudowany program wystąpień prelekcje odbywały się we wszystkie trzy dni jednocześnie w 2 lub 3 pomieszczeniach. Pierwszego dnia dominowały tematy rynkowe. Dyskutowano o kreowaniu popytu oraz modelach rozwoju firm i podmiotów działających w branży. Debatowano także nad możliwymi wariantami rozwoju sytuacji żywieniowej na świecie. W sobotę, w drugi dzień Bio Expo próbowano odgadnąć co dla producentów ekologicznych przyniosą kolejne lata. Mówiono sporo także na temat kosmetyków ekologicznych oraz prezentowano najnowsze wyniki badań z różnych obszarów produkcji żywności ekologicznej. Niedziela, trzeci dzień konferencji, obfitowała w wystąpienia o tematyce która mogła zainteresować całe rodziny. Mówiono sporo na temat ekologicznych aspektów troski o planetę. Z perspektywy producentów owoców i warzyw szczególnie ciekawe wydawać mogły się prezentacje odnoszące się do zagadnień rynkowych. Im też będą poświęcone kolejne wpisy na portalu www.warzywapolowe.pl oraz artykuł w czasopiśmie Jagodnik 1/2020.
 - Dorota Metera z jednostki certyfikującej Bioexpert 
 - Dr Beata Studzińska z UP w Lublinie omawia zasady produkcji ekologicznej warzyw 
 - Dr Dagmara Stangierska z SGGW 
 - Dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW 
 - Dr Monika Świątkowska Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW 
 - Grzegorz Giza z IQS 
 - Katarzyna Łozińska Wróbel IMAS International 
 - Łukasz Gębka z Farmy Świętokrzyskiej przybliżył słuchaczom Kongresu zakres działalności gospodarstwa i przedsiębiorstwa 
 - Wioletta Wrzaszcz Instytut-Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-Państwowy Instytut Badawczy 
 - Pracownicy naukowi SGGW opracowali wystąpienia w panelu ZARZĄDZANIE, MARKETING I KONSUMENT NA RYNKU ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ 
 
			 
		 

 
 
 
