Cebule na 2024. Cz. III Nawożenie, ochrona, przechowywanie

Spotkanie w ramach cyklu Elite Onion Club (czytaj również „Cebule na sezon 2024”) odbywało się z inicjatywy firmy Hazera, ale też we współpracy z firmami partnerskimi. Nie zabrakło na nim wątków dotyczących nawożenia od firmy ADOB, jak również informacji dotyczących środków ochrony od FMC Agro. O przechowywaniu cebuli mówi z kolei reprezentant firmy Omnivent.

   

Program nawożenia dla cebuli

Włodzimierz Prus z firmy ADOB przedstawił propozycje firmy oraz cały program nawożenia oparty na produktach firmy. Na początek ADOB Profit z dużą zawartością fosforu oraz mikroelement molibden i magnez, później ADOB profit zrównoważony i mikroelementy molibden, cynk i magnez, później ADOB Profit potasowy helat wapnia ( IDHA Ca), żelaza ( IDHA Fe) i mangan ( IDHA Mn) i magnez. Od momentu załamywania szczypioru ADOB Profit potasowy i miedź ( Cu IDHA ).

Włodzimierz Prus , firma ADOB

Ważne elementy ochrony cebuli

Kolejny wykładowca to Marcin Żabowski z firmy FMC AGRO. Omówi on produkty zawierające cyazypyr ( Benevia ) i nowość zawierającą spinosad (Nexsuba). Zwrócił uwagę na mechanizm działania obydwu produktów, co jest bardzo istotne przy prawidłowym i skutecznym zwalczaniu szkodników, a przede wszystkim walki z wciornastkami. Szkodniki te w naszym klimacie mają 4-6 pokoleń i występuje na plantacjach z różnym nasileniem i w różnych okresach w zależności od przebiegu warunków pogodowych. Bardzo ważne według Marcina Żabowskiego jest to, żeby nie używać zbyt często tej samej substancji aktywnej w ochronie przed szkodnikami. Takie postępowanie może bowiem doprowadzić do uodpornienia szkodników na insektycyd. Jeżeli jest to możliwe to trzeba rotować substancjami aktywnymi czyli prosto mówiąc przeplatać stosowanie różnych substancji aktywnych, a nie produktów.

Marcin Żabowski, FMC AGRO

Długie przechowywanie cebuli

Następnie zabrał głos Paweł Pawłowski z firmy Omnivent, która proponuje rozwiązania w przechowywaniu cebuli. Omówił on możliwości systemy jednofazowego zbioru i dosuszania cebuli w przechowalni za pomocą ciepłego powietrza i wykorzystania różnych źródeł ciepła. Na przykładzie już zrealizowanych inwestycji omówił on zalety tego systemu zarówno jeżeli chodzi o jakość przechowywanych cebula jak również o długość przechowywania. 

Paweł Pawłowski z firmy Omnivent

Cebula zebrana z zielonym szczypiorem z pola i wysuszona ma zdecydowanie lepszą jakość łuski, ale również szybciej i lepiej zasycha szyjka. Nawet cebula porażone chorobami bakteryjnymi mogą być dłużej przechowywane ze względu na zdecydowanie lepsze wysuszenie szyjki i łuski. W czasie suszenia pęka tylko zewnętrzna łuska która odpada i zostaje sucha łuska przylegająca do cebuli w barwie właściwej dla odmiany.