Radosław Grabowski, Seminis

W trakcie Spotkania z przemysłem przetwórczym, warzywniczej imprezy zorganizowanej przez firmę Bayer w Kielcach 17 stycznia (czytaj również), padły zalecenia dotyczące doboru odmian pod produkcję z myślą o zaopatrzeniu zakładów przetwórczych. Sformułował je Radosław Grabowski z Seminis, a w swym wystąpieniu szczególnie dużo uwagi poświęcił nowościom odmianowym. Z kolei Radosław Suchorzewski poinformował o kierunkach działań koncernu Bayer na polu ochrony roślin.

Rekomendacje odmianowe Seminis do przetwórstwa

Przedstawił je Radosław Grabowski w jednym z ostatnich wystąpień wtorkowego popołudnia w Kielcach. W gronie odmian pomidora gruntowego, którego produkcja wzrasta w naszym kraju, zwłaszcza w Wielkopolsce, specjalista omówił nowe odmiany do zbioru mechanicznego. Nowością o owocach owalnych jest Incipit F1, a z podłużnych Eventus F1. Incipit F1 wytwarza kompaktowe rośliny, które przy zagęszczeniu ok 28 tys. roślin na 1 ha pozwala uzyskać ponad 100 t plonu. Koncentracja dojrzałości jest bardzo wysoka. Eventus F1 także cechuje się wysokim plonem i silnym wyrównaniem. Odmiana jest silnie generatywna, wymaga dość wysokiego nawożenia do osiągnięcia dobrych zbiorów. Zaletą jest szeroki pakiet odporności na choroby, wysoka zdrowotność polowa.

W gamie ogórków Nadusha pozostaje szlagierem firmy do kiszenia. Jest bardzo plenna. Nowością w gamie odmian partenokarpicznych jest Brandino. Ma stosunek wielkości 3,1:1. Jest bardzo wczesny i nadaje się do zbioru kombajnowego. Rośliny są mocne, szybko się regenerują.

W gronie brokułów specjalista zwracał uwagę na kreacje cechujące się odpornością na choroby i wysokim wyniesieniem róż, ułatwiających zbiór, także mechaniczny. Jedną z nich jest Andersia. Na okres letni zalecał uprawę SV1002BL, która dobrze radzi sobie w polskich warunkach klimatycznych i glebowych. Duży uzysk różyczki daje z kolei odmiana Titanium. To wariant polecany na koniec kampanii. Andersię można uprawiać latem, choć najlepsze plonowanie uzyskuje się jednak we wrześniu i w październiku. Jej okres wegetacji to 78-85 dni. Nowością jest odmiana Taipei – wykształca róże zbite i twarde, wysoko wyniesione. Łączy więc w sobie cechy obu wymienionych wcześniej odmian. Co ważne, przebarwienia antocyjanowe w warunkach chłodnej pogody praktycznie tu nie występują. SVBL0509 to z kolei odmiana typu multifloret. Plonem jest zarówno różyczka jak i łodyga. Rośliny długo wytrzymują na polu, stanowią doskonały surowiec do różyczkowania.

W gronie odmian kalafiorów na rynku w sezonie 2023 pozostaje Fortaleza. Sprawdza się w zbiorze jednoetapowym, nadaje do różyczkowania bezpośrednio na polu sposobem mechanicznym. Giewont także pozostaje w ofercie. Pozwala na uzyskanie bardzo wysokiego plonu, nawet do 30 t różyczki z 1 ha. Predazzo i Lavaredo to nowe odmiany, dość uniwersalne – nadają się do zaopatrzenia przemysłu, ale także do sprzedaży na świeżym rynku. Lavaredo nadaje się do produkcji właściwie przez cały sezon, Predazzo dedykowany jest na zbiór jesienny.

Papryka polowa odmiany Aristotle nie zniknie z rynku, podobnie jak kilka innych dobrze znanych odmian Seminis. Nowością jest za to Playmaker. Jej genetyka stwarza warunki do budowy mocnych roślin, o silnych systemach korzeniowych. Owoc szybko się wybarwia na intensywnie czerwony kolor, z połyskiem. Jest równie wczesna jak Aristotle.

W gronie odmian cebuli Seminis wprowadza dwie nowości w typie amerykańskim – Saddleback i Lovito. Pozwolą one na uzyskanie zgrubień o kalibrażu 55-80 mm w zdecydowanej większości. Tucannon to odmiana w typie hiszpańskim, wczesna. Zaletą jest wysoka zdrowotność szczypioru, zwłaszcza wyższa niż u większości innych odmian tolerancja na Stemphylium. W gronie Rijnsburgerów R. Grabowski rekomendował uprawę odmiany SV3557 ND, która jest najbardziej odporna na warunki stresowe. Ma mocny system korzeniowy, dobrze sprawdzający się w gorące lata.

Seminis oferuje też nowe odmiany marchwi. W typie nantejskim jest to Caribou i Carlano, a z kreacji typowo przemysłowych SC5300DN. Ostatnia z wspomnianych bardzo silnie rośnie, daje rekordowe plony. Nowością jest także odmiana Orangeblaze. Buduje bardzo długie korzenie, nawet do 40 cm. Ważne jest, by zebrać ją po 130-140 dniach wegetacji. Malbec to nowa odmiana w typie Imperator. Może być uprawiana z myślą  o domieszkach do produktów przetwórczych.

Nasiona kukurydzy cukrowej z Seminis zaprawiane są Redigo-M. R. Grabowski wspomniał o odmianie Welinger , która bardzo dobrze wypełnia kolby szczelnie okryte kolby, choć jest to odmiana wczesna. Messenger jest z kolei odmianą późną. Bardzo dobrze jej produkcja udaje się we Francji i na Węgrzech. Kolby są długie – 24 cm a ich średnia szerokość to 53 mm. Mają po 20 linii długich ziarniaków. Na nawadnianych stanowiskach potrafi wydać plon w wysokości 28 t/ha.

Nasiona fasoli szparagowej także mogą być zaprawiane. W grę wchodzi jednak wyłącznie zaprawa Maxim 025FS, która chroni przed fusarium.  Nowością na polskim rynku jest odmiana Tunis. Ma nieco cieńszy strąk, do 9,2 mm, a ich długość to ok. 13 cm. Jest wysoce produktywna. W gronie odmian o żółtym strąku przedstawiciel Seminis wyróżnił Unidor i SV1003GF, a o płaskim strąku odmianę Solferina.

Seminis oferuje też szpinak. Portfolio odmian jest bardzo szerokie, od wczesnych aż do późnych wariantów. W gronie tych pierwszych prelegent zwrócił uwagę na Disko. Może dać do 30 t/ha plonu. Powinna być zasiana do 25 marca. Nowością jest Jolo, typowo letnia kreacja, o przemysłowym przeznaczeniu i wysokiej zdrowotności.

Wyzwania i możliwości w ochronie warzyw

Radosław Suchorzewski, Bayer

Mówił na ten temat Radosław Suchorzewski. Stwierdził we wstępie swojego wystąpienia, że ogrodnikom przyjdzie się mierzyć już w najbliższych sezonach ze zmianami klimatu: niedoborami wody, zmianami fauny i flory, ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi a także z zagrożeniami dla starzejących się społeczeństw w krajach Europy. Odrębnym zagadnieniem są kwestie związane z europejskim Zielonym Ładem i wpływ ich realizacji na kondycję rolnictwa UE. Zredukowane ma być min. użycie pestycydów o 50%, a także nawozów o 20% do 2030 roku. Odpowiedzią marek Bayer i Seminis ma być wytworzenie odmian bardziej tolerancyjnych na choroby. Dzięki nim możliwe będzie produkowanie wysokiej jakości warzyw w warunkach kurczącej się dostępności ś.o.r. na rynku dopuszczonych do użytku na plantacjach. Bayer podejmuje też działania na polu digitalizacji ochrony roślin. Projekt ResiYOU  to m.in. docelowo aplikacja, której używanie ma ułatwić spełnienie wymogów odbiorców w zakresie pozostałości ś.o.r. w plonie. Wykorzystane w niej zostaną wyniki wieloletnich badań dotyczących rozkładu substancji aktywnych. Na tej podstawie a także przez pryzmat przebiegu pogody czy zużycia wody można określić bezpieczny termin zbioru lub ewentualnie wykluczyć wykonanie zabiegu preparatem z konkretną substancją czynną. Testy tego rozwiązania w 2023 roku prowadzone będą także w Polsce. Mówiąc o już o konkretnych środkach ochrony R. Suchorzewski poinformował, że spodziewa się rozszerzenia rejestracji Sivanto prime na marchew i później na warzywa kapustne – dziś można go wykorzystywać jedynie w ochronie upraw sadowniczych. Zaprosił także do odwiedzania bayerowskiej stacji doświadczalnej w Bedlnie, gdzie przedstawiciele firmy testują nowe rozwiązania z zakresu ochrony upraw, porównują je z najlepszymi już funkcjonującymi na rynku.