W Polsce centralnej rozpoczął się nalot pierwszego pokolenia śmietki kapuścianej. Zagrożone są uprawy wczesnych warzyw kapustnych (kapusta, kalafior, brokuł) w szczególności te plantacje z których zdjęto już osłony z agrowłókniny oraz nasadzenia bez osłon.
Śmietka kapuściana – owad dorosły jest niewielką, około 6-mm długości, ciemnoszarą muchówką z rodziny śmietkowatych, podobną do muchy domowej. Jaja, długości około 1,2 mm, są białe i podłużne. Larwy są żółtobiałe, beznogie, ich długość około 7mm. Ma 3 pokolenia w roku.
![Śmietka - dorosła mucha](http://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2016/05/smietka2-226x250.jpg)
Larwy pierwszego pokolenia atakują rozsadę po posadzeniu jej w pole. Początkowo larwy żerują na korzeniach i w dolnej części łodygi. Później wgryzają się do środka, drążąc liczne korytarze wewnątrz łodygi. Uszkodzone rośliny słabo rosną, więdną, można je łatwo wyciągnąć z ziemi. Silnie porażone rośliny giną.
Opryskiwanie insektycydem należy wykonać w okresie lotu muchówek. Optymalny termin ustala się przy pomocy pułapek zapachowych odławiających tylko ciężarne samice. Przypominamy, że rejestrację w warzywach kapustnych m.in. do zwalczania śmietki kapuścianej ma insektycyd Proteus 110 OD. Stosowany w dawce 0,75 l/ha działa na szkodniki kontaktowo w trakcie oprysku i systemicznie w roślinie. Przypominamy również o pozytywnym działaniu preparatu Movento 100 SC na ograniczanie populacji śmietki kapuścianej. Preparat ten jest zarejestrowany w ochronie warzyw kapustnych przed mszycami i mączlikiem w dawce 0,75 l/ha.