Dobre warunki do siewu i wschodów cebuli

0
W połowie kwietnia panują dość sprzyjające warunki dla wschodów cebuli. Podniosła się temperatura powietrza, a także gleby. Gleba jest odpowiednio nawilgocona a prognozy pogody...

Dobrze przygotowane stanowisko pod warzywa kapustne

Rodzina warzyw kapustnych obejmuje 9 gatunków. Są to kapusta biała, czerwona, pekińska, brukselska i włoska, kalafior i brokuł, kalarepa i jarmuż. Rośliny te najlepiej...

Nowe koncepcje odżywiania roślin

0
Efektywne nawożenie roślin, optymalne wykorzystanie składników pokarmowych, intensyfikacja wzrostu i plonowania roślin – to cele jakie przyświecają koncepcji Aktywnego Odżywienia Roślin i Gleby, opracowanej...

Szparagi – sezon się rozpoczyna

Polska nie należy do państw w których uprawa szparagów jest szczególnie popularna. Jest jednak wiele przesłanek, dla których może ona stać się szansą dla...

Coraz doskonalsza ochrona roślin

W dniu 7 kwietnia w swej siedzibie w Warszawie firma DuPont zorganizowała konferencję prasową. Przedstawiciele tego koncernu poinformowali o inauguracji kampanii informacyjnej dotyczącej nielegalnych...

Wczesne kapusty już w połowie sezonu

Start dla kapustnych w sezonie wczesnej uprawy 2016 jest niezwykle sprzyjający.  Niekorzystne zjawiska pogodowe były tej wiosny incydentalne. Przeważała umiarkowanie ciepła i słoneczna pogoda....

Agrosimex – 25 lat i gra dalej

0
25 lat to spory kawałek historii i czas kiedy można dużo osiągnąć. Dobrze wykorzystali to Wiesława i Leszek Barańscy zakładając ćwierć wieku temu firmę...

Cebula ozima po zimie

Zima 2015/2016  była niezwykle niekorzystna dla wszystkich zimujących roślin, w tym również dla cebul ozimych. Problem wystąpił w 3 dekadzie grudnia 2015 roku, kiedy...

Komunikat warzywniczy Bayer – 4 kwietnia

0
Drugi komunikat warzywniczy porusza najważniejsze informacje z wczesnowiosenną ochroną upraw. Dotyczy ona przede wszystkich ozimin w tym cebuli zimującej w przypadku której konieczne mogą...

Warzywnicze zalecenia przed sezonem, cz. II

0
Spotkanie zorganizowane w połowie marca w Puławach przez Bayer i Krajowe Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw (czytaj cz. I), było okazją do przedstawienia wyników...