Herbicydy i fungicydy na Dniach Pola w Dannstadt

0
Wyjazd szkoleniowy w ramach Akademii BASF był okazją do uczestniczenia w 11 Warzywniczych Dniach Pola firm BASF i Enza odbywającym się 10 września w...

Nielegalny rynek środków ochrony roślin – tematem senackiej debaty

0
21 lipca br. w Senacie RP Warszawie odbyło się wspólne posiedzenie Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Komisji Środowiska, w trakcie którego omówiono kwestie...

W regionie Nadrenii-Palatynatu z Akademią BASF – Fotogaleria

0
W ramach Akademii BASF w pierwszej połowie września odbył się wyjazd szkoleniowy dla doradców i dystrybutorów środków ochrony roślin w region Nadrenii-Palatynatu do Niemiec....

Ważne przy przechowywaniu warzyw

0
Tematy związane z przechowywaniem warzyw były poruszane podczas tegorocznych Drzwi Otwartych Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach . Omówił je prof. dr hab. Franciszek Adamicki, zwracając...

Odmiany cebuli na trudne warunki uprawy – FILM

1
Akademia Cebula, która z inicjatywy firm BASF, Hazera i ADOB odbywała się 27 sierpnia w Gospodarstwie Rolnym Idzi Łukaszewski w Kiełpinach, była dobrą okazją...

Trudny sezon dla producentów fasoli szparagowej

0
Większość upraw fasoli szparagowej zlokalizowana jest na stanowiskach nienawadnianych, co za tym idzie efekt takiego przedsięwzięcia w dużym stopniu uzależniony jest od przebiegu pogody....

Oscary dla najlepszych ogrodników

0
Odbywające się w tym roku już XVII Dni Ogrodnika – Targi Międzynarodowe (12-13 września) w Gołuchowie, to ważne wydarzenie dla wszystkich ogrodników. Tym bardziej,...

Wnioski dla poszkodowanych przez suszę do 30 września

0
Wnioski o przyznanie pomocy w związku ze stratami wywołanymi przez suszę można składać w ARiMR do 30 września. Rolnicy, którzy w 2015 roku byli producentami...

Bezpieczne gospodarstwo – bezpieczna ochrona roślin

0
Bezpieczeństwo związane ze stosowaniem środków ochrony roślin w gospodarstwach związane jest nie tylko z samą operacją wykonywania zabiegów ochrony roślin, ale całym procesem obrotu...

Szwajcarski rynek warzyw

0
W ciągu ostatnich 20 lat poziom konsumpcji świeżych warzyw w Szwajcarii wzrósł o ¼ i obecnie wynosi około 86 kg na osobę rocznie. Około...