W Hudson w stanie Ohio w USA powstał interesujący obiekt szklarniowy. Na powierzchni ok. 1 hektara uprawia się w nim sałatę bez wykorzystania pestycydów, fungicydów a nawet bez dotykania jej rękami pracowników. Choć produkcja została uruchomiona całkiem niedawno, sałaty ze szklarni już teraz można znaleźć na półkach okolicznych sklepów. Rozwiązań sprzętowych na potrzeby projektu realizowanego przez Fresh Local Produce dostarczyła firma Green Automation.

Szeroko rozumiane bezpieczeństwo priorytetem

Nazwa „Free! Leafy Greens” odnosi się do wszystkiego, od czego ta sałata jest wolna. Wolna od chemicznych pestycydów, herbicydów i fungicydów, wolna od GMO, a nawet wolna od rąk które mogłyby ją dotykać – mówi Anthony Umina. I dodaje: Nazywamy to uprawą bez użycia rąk. Bezpieczeństwo żywności znajduje się obecnie na szczycie listy priorytetów wszystkich, zarówno sprzedawców detalicznych, restauracji, jak i konsumentów. Nasza uprawa bez użycia rąk w kontrolowanym środowisku szklarni spełnia wszystkie wymogi i restrykcje pod kątem bezpiecznego i zrównoważonego wzrostu.

Wielkość plonów i obsada roślin

Wybierając i dostosowując rozwojowy system do swoich działań i możliwości, Fresh Local Produce postawił nam właściwe pytania. Poddali analizie spodziewaną wielkość zbiorów, gęstości roślin w obiekcie, wydajności pracy i koszty związane z osiągnięciem ekonomicznie opłacalnej operacji. Nasz w pełni zautomatyzowany system uprawy z ruchomymi otwartymi rynnami pozwala na osiągnięcie najwyższej możliwie obsady roślin i zapewnia skuteczne funkcjonowanie na skalę przemysłową. – mówi Patrik Borenius, CEO Green Automation Americas. Firma Fresh Local Produce wybrała także strategiczną lokalizację swojej szklarni. Znajduje się ona w pobliżu autostrady międzystanowej, umożliwiając wydajną dystrybucję świeżych warzyw wśród populacji przekraczającej 50 milionów osób w zasięgu 6 godzin jazdy ciężarówki. Ponadto na miejscu zapewniono niski koszt energii i istnieją możliwości rozszerzenia działalności w tej lokalizacji.

Nieskażona żywność

Ponieważ bezpieczeństwo żywności znajduje się obecnie w centrum uwagi branży i jest niezbędnym elementem udanej produkcji i sprzedaży plonów, my jako firma podejmujemy się przystąpienia do inicjatywy Safe Quality Food (SQF) i podnoszenia standardów bezpieczeństwa naszej żywności. W ten sposób wdrożyliśmy kompleksowy system kontroli żywności i przygotowujemy się do naszego pierwszego dobrowolnego audytu SQF w celu uzyskania certyfikatu bezpieczeństwa i jakości żywności – wyjaśnia Gina Frontino, kierownik ds. Bezpieczeństwa żywności i jakości w Fresh Local Produce. Oprócz obowiązujących środków bezpieczeństwa, w pełni zautomatyzowany system uprawy zapewnia dodatkowy poziom zabezpieczeń, ponieważ eliminuje kontakt człowieka z sałatą. Nikt nie dotyka warzyw podczas całego procesu uprawy. USA to kraj bardzo silnie doświadczany przez pandemię koronawirusa, więc być może takie zorganizowanie produkcji zostanie docenione przez konsumentów, a firmie pozwoli na szybką ekspansję.

Źródło: Green Automation Press Release