Kolekcja warzyw z firmy Seminis



Małopolskie Święto Warzyw odbywające się 3 września w podkrakowskim Pobiedniku to ważne wydarzenie organizowane przez Urząd Gminy Igołomia-Wawrzeńczyce przy współpracy z Centrum Kultury i Promocji. Jak co roku gromadzi ono dużą liczbę firm oferujących rozwiązania niezbędne w prowadzeniu gospodarstwa warzywniczego. Wydarzenie ma również bogatą oprawę artystyczną.

Odmiany warzyw dopasowane do potrzeb rynku

Zmieniająca się forma sprzedaży warzyw, która coraz większy stopniu koncentruje się wokół umacniających się w całej europie sieci handlowych wymaga dostosowywania asortymentu oferowanych odmian do oczekiwań tego typu odbiorców. Do tych wymagań dopasowują swoją ofertę firmy nasienne, oferujące odmiany, których parametry jakościowe – wielkość, trwałość a także plenność pozwalają oferować produkt spełniający te wymagania. Doskonale widoczne jest to np. w sektorze kapust, których coraz więcej odmian dorasta do masy około 2,5 kg, a więc preferowanej przez sieci handlowe, co też wynika z oczekiwań konsumentów. W ofercie jest również coraz więcej odmian o krótkim, około 60-70-dniowym okresie wegetacji, które czasami na jednym stanowisku pozwalają zakładać ich uprawę nawet trzy razy w sezonie. Tak duża intensywność produkcji pozwala w dobrze zorganizowanych gospodarstwach, coraz częściej kupujących gotową rozsadę, na opłacalną uprawę warzyw. Na rynku przybywa coraz to nowych gatunków, których produkcja może okazać się dla wielu, często małych małopolskich gospodarstw, interesującą alternatywą dla gatunków uprawianych na bardo dużą skalę w dużych, bardzo specjalistycznych gospodarstwach warzywniczych, których cały czas przybywa w wielu regionach Polski. Okazuje się, że dla wielu tutejszych gospodarstw, problemy ze zmianowaniem, a co za tym idzie zmęczeniem gleby powoduje, że w wielu gospodarstwach zwiększa się produkcję chryzantem oraz ziół.

Nowe propozycje od Syngenta

Rafał Żmuda z firmy Syngenta spośród prezentowanych odmian zwracał uwagę m.in. na dwie nowe odmiany kalafiorów: Guideline F1 oraz Almagro F1, które doskonale nadają się do uprawy nawet w czasie bardzo ciepłego lata. Potwierdziło się to w tym roku w Małopolsce, gdzie w okresie ich wzrostu temperatura w ciągu dnia często zbliżała się do 36oC. Dodatkowo odmiany te charakteryzują się bardzo dobrą odpornością na choroby. Wartą uwagi jest również nowa, średnio-wczesna odmiany kapusty Gallican F1, która ma wysoko osadzoną główkę, duże okno zbiorcze i mała podatność na pękanie. Wcześniejszą od niej odmianą do zbioru w okresie lata jest Casitor F1, który ma bardzo silną okrywę woskową, a przez to jest mniej porażana przez szkodniki, mało podatna na pękanie. Jest to typowa odmiana świeży rynek, o masie główek do 3 kg. Jeśli ktoś potrzebuje kapusty o większej masie, wtedy w regionie igołomskim, chętnie sięgał po Ringtona F1, którego główki w ciągu 90 dni osiągają masę nawet 4 kg. Chętnie uprawianą w tym regionie odmianą kukurydzy cukrowej jest Overland F1, która tworzy duże kolby, ładnie obsadzone ziarniakami – informował R. Żmuda.

 

c.d.n.