Kapusty dopasowane do potrzeb producentów i zmian klimatu
W gospodarstwach i na rynku widać spore zmiany. Dotyczą one zarówno technologii produkcji, ale przede wszystkim wymagań rynkowych. W przypadku produkcji kapusty na świeży...
Precyzyjne ożywienie roślin dzięki DNA Performance
Timac Agro po raz kolejny zaskakuje wprowadzając na rynek wyjątkową gamę produktów nawozowych DNA Performance. Co się kryje pod tą tajemniczą nazwą? Już nie...
Sałaty i ich typy – rekomendacje uprawowe z Enza Zaden
W niektórych regionach naszego kraju uprawa sałaty to bardzo ważny, a nawet podstawowy kierunek produkcji części gospodarstw. Firma nasienna Enza Zaden dokłada starań, by...
Francja wprowadza zakaz stosowania opakowań z tworzyw sztucznych
Od 1 stycznia 2022 roku obowiązuje zakaz sprzedaży wybranych gatunków owoców i warzyw owiniętych folią lub zapakowanych w takie opakowania. Ograniczenie obejmuje łącznie aż...
Uprawa ogórków – odmiany konwencjonalne czy partenokarpiczne
W ostatnich latach coraz szersze grono plantatorów zajmujących się profesjonalną uprawą ogórków decyduje się na uprawę odmian partenokarpicznych. Dlaczego? Bo są bardziej stabilne w...
Buraczki, dynie, brokuły i cebule – nowe odmiany warzyw z Sakaty
Poletka pokazowe Sakaty w Tolweg w Holandii prezentowały się w 2021 roku bardzo okazale. Kusiły oko różnorodnością kolorów, a kondycja roślin nie pozostawiała niczego...
Podsumowanie zbiorów warzyw gruntowych 2021
Produkcję warzyw gruntowych w 2021 roku GUS oszacował na ponad 3,8 mln t, tj. na poziomie ok. 1% niższym w porównaniu ze zbiorami w...
Core Team forum branżowej współpracy
Bieżący rok zmienił sektor produkcji i przetwórstwa owoców i warzyw. Reprezentanci 34 stowarzyszeń branżowych oraz wiodących gospodarczo podmiotów stworzyli projekt Core Team. Forum współpracy,...
Kalafiory na sezon 2022 (cz. II) – holenderskie prezentacje firmy Syngenta
Holenderskie prezentacje firmy Syngenta poświęcone kalafiorom postanowiliśmy zrelacjonować w dwóch odsłonach. W pierwszej z nich akcent położony został na odmiany tolerancyjne na niekorzystne warunki...
Polska tworzy unikatowy program paszportyzacji żywności
Większość Polaków, bo aż 70% kupuje świadomie, czyli zwraca uwagę na skład, wygląd, jakość czy pochodzenie produktu. Idea Paszportyzacji Polskiej Żywności ma na celu...














