kapusta biała

Kapusty dopasowane do potrzeb producentów i zmian klimatu

0
W gospodarstwach i na rynku widać spore zmiany. Dotyczą one zarówno technologii produkcji, ale przede wszystkim wymagań rynkowych. W przypadku produkcji kapusty na świeży...

Precyzyjne ożywienie roślin dzięki DNA Performance

0
Timac Agro po raz kolejny zaskakuje wprowadzając na rynek wyjątkową gamę produktów nawozowych DNA Performance. Co się kryje pod tą tajemniczą nazwą? Już nie...

Sałaty i ich typy – rekomendacje uprawowe z Enza Zaden

0
W niektórych regionach naszego kraju uprawa sałaty to bardzo ważny, a nawet podstawowy kierunek produkcji części gospodarstw. Firma nasienna Enza Zaden dokłada starań, by...

Francja wprowadza zakaz stosowania opakowań z tworzyw sztucznych

0
Od 1 stycznia 2022 roku obowiązuje zakaz sprzedaży wybranych gatunków owoców i warzyw owiniętych folią lub zapakowanych w takie opakowania. Ograniczenie obejmuje łącznie aż...
partenokarpia

Uprawa ogórków – odmiany konwencjonalne czy partenokarpiczne

0
W ostatnich latach coraz szersze grono plantatorów zajmujących się profesjonalną uprawą ogórków decyduje się na uprawę odmian partenokarpicznych. Dlaczego? Bo są bardziej stabilne w...
Dynia Colinky

Buraczki, dynie, brokuły i cebule – nowe odmiany warzyw z Sakaty

Poletka pokazowe Sakaty w Tolweg w Holandii prezentowały się w 2021 roku bardzo okazale. Kusiły oko różnorodnością kolorów, a kondycja roślin nie pozostawiała niczego...
marchew wczesna

Podsumowanie zbiorów warzyw gruntowych 2021

0
Produkcję warzyw gruntowych w 2021 roku GUS oszacował na ponad 3,8 mln t, tj. na poziomie ok. 1% niższym w porównaniu ze zbiorami w...
Core Team

Core Team forum branżowej współpracy

0
Bieżący rok zmienił sektor produkcji i przetwórstwa owoców i warzyw. Reprezentanci 34 stowarzyszeń branżowych oraz wiodących gospodarczo podmiotów stworzyli projekt Core Team. Forum współpracy,...
Jakub Kudach_Syngenta

Kalafiory na sezon 2022 (cz. II) – holenderskie prezentacje firmy Syngenta

Holenderskie prezentacje firmy Syngenta poświęcone kalafiorom postanowiliśmy zrelacjonować w dwóch odsłonach. W pierwszej z nich akcent położony został na odmiany tolerancyjne na niekorzystne warunki...

Polska tworzy unikatowy program paszportyzacji żywności

0
Większość Polaków, bo aż 70% kupuje świadomie, czyli zwraca uwagę na skład, wygląd, jakość czy pochodzenie produktu. Idea Paszportyzacji Polskiej Żywności ma na celu...