Kwaszenie z małą ilością soli
O procesie kwaszenia ogórków z ograniczonym dodatkiem soli, co staje się popularne w USA, mówił również Marcin Pawlak z Rijk Zwaan. Opatentowana w USA...
Komunikat warzywniczy Bayer – 25 kwiecień
Wiosna, a wraz z nią trwają przygotowania do uprawy warzyw, realizowane są pierwsze siewy i sadzenie rozsad. Niskie temperatury utrudniają jednak początkowy wzrost roślin...
Siewy warzyw korzeniowych
Wiosna to czas siewów m.in. marchwi i innych warzyw korzeniowych. Obecnie uprawiane są one w technologii na redlinach lub podwyższonych zagonach. Daje to możliwość...
Pierwsze zbiory kapust wyjątkowo wczesne
Rozpoczęły się właśnie pierwsze zbiory najwcześniejszych odmian kapusty uprawianej w foliowych tunelach. Sprzyjająca aura i odpowiednia agrotechnika spowodowały, że pierwsze warzywa trafiły już do...
Stosujmy oryginalne środki ochrony roślin
Problem nielegalnej produkcji środków ochrony roślin ma dwojakie konsekwencje. Jest niebezpieczny dla producentów żywności i konsumentów. Nietestowane preparaty, sporządzane według nieznanych, niesprawdzonych receptur mogą...
Rozsada warzyw gruntowych od profesjonalistów
Grupa Producentów Rozsad „Krasoń” to jeden z wiodących producentów rozsady w Polsce. Firma założona przez Grzegorza Krasonia, w przyszłym roku obchodzić będzie 20-lecie swej...
Łagodne zimy szansą na obfite zbiory porów
Okres wiosenny to czas nikłej rynkowej podaży świeżych warzyw. Dominują wciąż warzywa z przechowalni. Konsumenci poszukują intensywne pierwszych, najwcześniejszych propozycji w ofercie warzywników. W...
Nowe produkty w jubileuszowym roku
Spotkanie zorganizowane 5 kwietnia w Warszawie przez firmę Agrosimex, było związane z jubileuszem 25-lecia działalności tego podmiotu (czytaj również). Było zarazem okazją do przedstawienia...
Biologiczne produkty do ochrony warzyw
W tym roku z inicjatywy firmy Bayer zaczął funkcjonować System Wspomagania Decyzji Vademecum. Jest to ogólnodostępna część projektu Vademecum, która w przyszłości będzie sukcesywnie...
Wczesne warzywa trafiają na rynek – FOTO
Pierwsze warzywa, które rozpoczynają sezon, pospolicie nazywane nowalijakmi, w coraz szerszej ofercie trafiają na rynek. Są to póki co rzodkiewki i sałaty z dogrzewanych...














