Nawożenie i biostymulacja kapusty

W trakcie Seminarium porowo-kapuścianego 15 grudnia sporo mówiono także o kwestiach związanych z właściwym zaopatrzeniem roślin w składniki odżywcze jak i o ich biostymulacji....

Rabarbar – uprawa

0
Rabarbar jest cenioną rośliną w wielu gospodarstwach rolnych. Jego uprawa,  choć nie należy do najbardziej skomplikowanych, wymaga specyficznego podejścia i znajomości potrzeb tej rośliny....

Dynie ładne, smaczne i wygodne w przygotowaniu

Dynia, dziś w polskiej kuchni nieco zapomniana, kiedyś pełniła w niej ważną rolę. Warzywo to jest pożywne i smaczne a dodatkowo dzięki coraz to...

Rozmowy polsko ukraińskie. Czy jest przełom?

0
Relacje handlowe Polski i Ukrainy w sektorze rolno-spożywczym były głównym tematem spotkania ministra Czesława Siekierskiego i ambasadora Ukrainy w RP Wasyla Zwarycza. W rozmowie...

Konferencja Kapuściana w Charsznicy (cz. I)

0
Konferencja Kapuściana organizowana przez firmę Syngenta w Charsznicy to ważne spotkanie, w którym producenci tego warzywa mają szansę zapoznać się z aktualnymi rekomendacjami dotyczącymi wyboru...

Podatek rolny 2024

0
Podatek rolny stanowi formę opodatkowania użytków rolnych z pewnymi wyłączeniami i obejmuje różne kategorie podmiotów związanych z uprawianą ziemią. Opodatkowanie właścicieli gruntów rolnych ma...

Zmiany klimatu w Polsce. Czy będziemy uprawiać karczochy?

0
Ostatnie lata mocno wszystkich zaskakują pod względem klimatycznym. Jesień coraz częściej zamienia się w lato, zima nie zima bardziej przypomina wiosnę a ta okazuje...

Nasiona wybranych odmiany warzyw do zakupu w promocji

0
Region Proszowic to jedno z ważniejszych zagłębi produkcji warzyw w Małopolsce, m.in. warzyw kapustnych, których to uprawie poświęcono w dużej części szkolenie zorganizowane 26...

Emerytury stażowe dla rolników

0
Rolnictwo, będące jednym z najważniejszych sektorów gospodarki, charakteryzuje się specyficznymi warunkami pracy, które często wiążą się z wysiłkiem fizycznym. Wprowadzenie emerytur stażowych miałoby na...

Cebule na 2024. Cz. II Choroby i szkodniki  

W trakcie szkolenia "Cebula bez tajemnic", które odbyło się 10 stycznia w Wielkopolsce koło Miłosławia w ramach projektu Elite Onion Club realizowanego przez firmę...