Warzywa dla przetwórstwa. Jakie trendy i prognozy na nowy sezon?

512

Zorganizowane przez Syngenta już po raz XIX Spotkanie z przemysłem przetwórczym, odbyło się w tym roku w Zakopanym (czytaj również). W jego trakcie przybliżono jak kształtował się rynek skupu warzyw dla przetwórstwa i czego można się spodziewać w nadchodzącym sezonie.

Wzrosty i spadki

Zbigniew Chuchnowski przybliżył jak wyglądał miniony rok pod względem skupu surowca przez zakłady przetwórcze w Polsce. W odniesieniu do kalafiorów w 2017 roku kupiono o około 4% więcej różyczki niż rok wcześniej (co daje przeszło 50 000 ton). Dużo wyższy był wzrost w przypadku brokuła, gdzie 24 zakłady kupiły o 24% brokuła niż rok wcześniej. Tym samym na przestrzeni ostatnich lat był to rekordowy rok jeśli chodzi o skup brokuła, przy czym nie wszystkie zakłady zrealizowały swoje plany zakupowe. Grochu 16 zakładów kupiło o 8% więcej niż w 2016 roku. Zanotowano tymczasem spory spadek w skupie kukurydzy cukrowej (-21%) a 11 zakładów kupiło ogółem około 100 000 ton. Nie tak duży, ale widoczny był też spadek skupu fasoli szparagowej (-7%).

Zbigniew Chuchnowski przedstawił informację jak przebiegał skup warzyw w zakładach przemysłowych

Kalafior i brokuł w Europie

Zenon Małek przedstawiał jak rozwija się sytuacja na głównych europejskich rynkach. W przypadku brokułów powierzchnia uprawy brokułów jest stabilna z lekka tendencja wzrostową. W tym roku można się spodziewać wzrostu produkcji brokułów w Hiszpanii dla potrzeb przetwórstwa, choć tam czynnikiem limitującym produkcję jest dostęp do wody potrzebnej do nawadniania. Z kolei we Włoszech spodziewany jest 10% spadek produkcji względem ub. roku, podobnie było w Wielkiej Brytanii w minionym sezonie. Spodziewany jest nieznaczny wzrost produkcji w Turcji, Grecji i Izraelu. W Polsce widoczna jest nieznaczna tendencja wzrostowa jeśli chodzi o produkcję brokuła, zwłaszcza dla przemysłu. Dlatego też to właśnie w Polsce realizowane coraz więcej doświadczeń związanych z nowymi odmianami Syngenta. Odnosząc się do minionego sezonu Zenon Małek, przypomniał, że był to bardzo trudny rok dla producentów brokułów. Powszechnym problemem były choroby pochodzenia bakteryjnego i grzybowego. Nowym zagrożeniem w Polsce się zaobserwowanym w minionym sezonie był  systemiczny mączniak brokułu (SDM – Systemic Downy Mildew), która szczególnie może zagrażać odmianom, które są na nią wrażliwe i w określonych warunkach zagrażają sprzedaży wyprodukowanych róż/różyczki. Dlatego przy obecnie dobieranych odmianach do uprawy w Polsce i nie tylko, takie odmiany eliminowane są na etapie selekcji te, które wykazują objawy systemicznego mączniaka. Niestety wiele nowych odmian wprowadzanych przez inne firmy wykazuje podatność na tę chorobę.

Zenon Małek mówił o sytuacji na rynku kalafiorów i brokułów w Europie

Ciągle rozwijany jest przez Syngenta projekt EasyBroq związany z uprawą brokułów wieloróżyczkowych. Pierwszą taką odmianą jest Monflor, która po pierwszych udanych próbach w Polsce jest coraz bardziej popularna. Podobnie w innych krajach jak Hiszpania czy Włochy, gdzie na duża skalę odmiana Monflor testowana jest jako produkt pod potrzeby świeżego rynku.

Uprawa brokułów wiloróżyczkowych nabiera znaczenia w Europie

W przypadku kalafiora widoczny jest na rynku pojawianie się nowych regionów produkcyjnych, ale np., spodziewany jest spadek produkcji kalafiorów na świeży rynek w Niemczech. W ubiegłym roku widoczna była też nadprodukcja kalafiorów w Belgii, przy czym za różyczki powyżej 60 mm, płacono 50% ceny kontraktacyjnej.  Spodziewany jest nieznaczny wzrost powierzchni uprawy kalafiorów we Włoszech (o około 5%), a z kolei we Francji spadek o około 10%.