XIX Spotkanie z Przemysłem Przetwórczym w tym roku firma Syngenta wraz z partnerami zorganizowała w Zakopanem. Wzięli w nim udział przedstawiciele większości zakładów zajmujących się przetwórstwem warzyw. Była to doskonała okazja do poznania aktualnej oferty firmy ale też trendów w produkcji warzyw dla ważnego w Polsce sektora przetwórczego.

Rozpoczynając spotkanie Zbigniew Chuchnowski z Syngenta podkreślał, że organizowane przez Syngenta od kilku lat spotkania są doskonałą okazją do rozwijania i  umacniania wieloletniej współpracy z zakładami przetwórczymi. Dzięki temu do praktyki szybko mogą być wdrażane nowe odmiany i nowe technologie uprawy, a  produkcja warzyw staje się wydajniejsza i procentuje lepszą jakością finalnego surowca.

Organizatorzy i partnerze XIX Spotkania z Przemysłem Przetwórczym

Mocne, niezawodne i kompletne – tymi trzeba słowami Rafał Żmuda scharakteryzował ofertę kalafiorów Syngenta. Odmiany cenione przez producentów jak Gohan, Cabral i David, to trzej siłacze dzięki którym w pełni można zaplanować kampanie zbiorów kalafiorów zarówno w okresie wczesnoletnim jak i jesiennym. Z kolei Guidline, Lecanu i nowość – Almagro – to odmiany dobrze znoszące warunki stresowe i przydatne do uprawy w najtrudniejszym dla kalafiorów okresie lata. Podobnie jest w przypadku brokułów gdzie oferta odmianowa stale się powiększa, a znany ceniony standard jakim jest Monaco, uzupełniają nowe kreacje czyli Batory, Monrello i odporna na kiłę kapusty odmiana Monclano. Mówił o tym Marek Zieliński, a z kolei Mariusz Kwiatkowski wspomniał o nowościach w innych gatunkach warzyw gdzie interesująca dla przemysłu mogą być papryka Crusaider, pomidor Miceno czy jarmuż do zbioru mechanicznego – odmiana Kobolt.

Zenon Małek omówił trendy na europejskim rynku kalafiorów i brokułów, wskazując na perspektywiczne kierunki rozwoju dla polskich producentów. Mogą być one związane z uprawą brokułów wieloróżyczkowych jak Monflor (objętych projektem EasyBroq) czy uprawa kalafiorów o barwnych różach. Tu dostępne są już odmiany w trzech kolorach: zielonym (SGC 8001), pomarańczowym (FlameStar F1) i fioletowym (Graffiti F1). Praca hodowców nie ustaje w poszukiwaniu nowych odmian i już niebawem mają w ofercie pojawić odmiany kalafiora w typie Romanesco o białych różach, cechujące się bardzo atrakcyjnym wyglądem różny, a przy tym mające cechy uprawowe zbliżone do obecnych standardów.

Roman Parzych z Syngenta wskazywał z kolei na nowe narzędzia do ochrony warzyw. Przypomniał tu o znanych standardach jak fungicydy Amistar, Amistar Opti, Ridomil Gold i Scorpion oraz nowościach na ten sezon, czyli zaprawie Wakil XL 325 WG (zawiera aż 3 substancje aktywne), którą można zaprawiać groch, łubin, bobik, soczewicę i ciecierzycę. Prelegent wspomniał też o herbicydzie Lumax, zapewaniający skuteczne zwalczanie jedno- i dwuliściennych chwastów w uprawie kukurydzy.

Remigiusz Weżgowiec i Erwin Wojtysiak przedstawiali ofertę firmy Agrowiec

Prezentacji podczas spotkania dokonały również firmy partnerskie czyli Agrowiec w osobach Remigiusza Weżgowiec i Erwina Wojtysiaka, Grupa Mularski której ofertę przedstawił Daniel Babij, Grupa Producentów Rozsad Warzyw KRASOŃ reprezentowana przez Marcina Krasonia i Andrzej Szymańskiego oraz Tradecorp w osobie Andrzeja Zbroji. Więcej szczegółów z tych prezentacji już niebawem na portalu warzywapolowe.pl

Daniel Babij przedstawił ofertę rozsad Grupy Mularski
O produkcji rozsad mówili Marcin Krasoń i Andrzej Szymański z GPRW KRASOŃ

Spotkanie zwieńczyła uroczysta kolacja, gdzie nie zabrakło artystycznych wątków sprzyjających nie tylko dyskusjom o przyszłości rynku warzyw przetwórczych w Polsce, ale również dobrej zabawie.







Advertisement