W nowy sezon z zapasami mrożonych warzyw

0
Tradycją Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw (KSPiW) są corocznie organizowane konferencje, które są nie tylko okazją do spotkania się członków tej organizacji ale...

Wczesne kapustne w Igołomi (cz. II) – kapusty

0
W tym roku w regionie Igołomi wczesne odmiany kapust, których uprawę przyspieszano w niskich tunelach zaczęły trafiać na rynek około 28 kwietnia. Uprawie wczesnych...

Mniej marchwi we Francji

0
Zdaniem francuskich analityków, w bieżącym roku francuskie zbiory marchwi będą o 2% mniejsze wobec poprzedniorocznych i o 5% niższe wobec średniej wielkości zbiorów z...

Wczesne warzywa z Piątku i Łęczycy

0
Na dobre rozpoczął się sezon zbioru kapust w rejonie Piątku i Łęczycy. Od pierwszych dni maja zbierane są tam wczesne kapusty, w ostatnich dniach...

Wczesne warzywa w rejonie Piątku i Łęczycy – Fotogaleria

0
W rejonie Piątku i Łęczycy na dobre rozpoczęły się zbiory wczesnych warzyw. Zbierane są już kapusty z upraw tunelowych, zaczynają się również powoli zbiory...

Lustracje plantacji cebuli na Opolszczyźnie – 12 maja

Na niektórych plantacjach rejonu Opolszczyzny, pomimo trudnych warunków (susza i niskie temperatury) wschody i obsada cebuli są dobre. Jest to przede wszystkim zasługa dobrze...

Najwcześniejsze kapusty i kalafiory w Igołomii – Fotogaleria

0
Firma Syngenta były organizatorem pokazów polowych poświęconych uprawie wczesnych warzyw kapustnych 10 maja w Igołomi w rodzinnym gospodarstwie Państwa Ciastoniów. W trakcie spotkania można...

Wczesne kapustne w Igołomi (cz. I) – kalafiory

0
Region Igołomi znany jest praktycznie w całej Polsce z produkcji wczesnych warzyw. Produkcja rozsady w tym regionie Polski rozpoczyna się już od stycznia w...

Ocena wschodów cebuli – FILM

0
W tym roku dla uzyskania dobrych wschodów i obsady cebuli okazały się ważne zarówno termin oraz głębokość siewu, jak i warunki pogodowe w poszczególnych...

Mączniak rzekomy sałaty – ciągłe wyzwanie

0
Najgroźniejszym patogenem sałaty i innych warzyw liściowych ciągle pozostaje mączniak rzekomy sałaty (Bremia lactucae). Choć obecnie większość nowych odmian jest odpornych na tego grzyba,...