Nowości uprawowe dla sałat i rzodkiewek, cz. 1 – odmiany i...

W piątek 13-go stycznia odbyło się Seminarium sałatowo-rzodkiewkowe. Głównym organizatorem wydarzenia byłą firma Enza Zaden, a swój wkład w nie wniosła także Yara Poland,...

Spotkanie z przemysłem przetwórczym

0
W Kielcach 17 stycznia odbyło się spotkanie warzywnicze, którego głównym wątkiem były warzywa polowe przeznaczone do zagospodarowania przez zakłady przetwórcze. Mówiono o produkcji, jej...

Innowacje dla ziemniaków – sadzenie i zbiór

0
Grupa niezależnych ekspertów w ramach targów INTERPOM wybrał warte uwagi rozwiązania innowacje w sektorze ziemniaczanym, które zasługują na uwagę. W przygotowanym materiale prezentujemy pierwsze...

TSW 2023 – targi sadownicze

Za nami Targi Sadownictwa i Warzywnictwa 2023 (TSW 2023). Dwudniowa impreza w tym roku odbyła się w obiektach Targów Kielce. Na 20000 m2 powierzchni...

Znamy laureatów Nagrody imienia prof. Szczepana Aleksandra Pieniążka. TSW 2023

0
Tradycją już Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które w tym roku odbywają się w Kielcach w dniach 18 i 19 stycznia jest przyznanie Nagród imienia...

Kadm w warzywach – czy jest groźny? Nowe normy i obostrzenia

0
Kadm to jeden z tych metal ciężki, którego pozostałości już od kilku lat regularnie badana się w trafiających do sprzedaży warzywach korzeniowych. Od ubiegłego...
stopka

Uprawa kapust – kierunki zmian cz. I. Wybór odmiany

0
Rosnące koszty produkcji, zmienność pogody, niestabilny poziom cen czy brak ludzi do pracy, powodują, że wielu producentów warzyw kapustnych u progu sezonu podejmuje wiele...

Szpinakowe pola w Holandii

W trakcie dni otwartych, jakie firmy nasienne organizują w Holandii tradycyjnie w 39 tygodniu każdego roku można było odwiedzić m.in. siedzibę Pop Vriend. To...

Zbiory ziemniaków w 2022 roku – znacząco mniejsze

0
Według informacji podanych przez GUS w grudniu tegoroczne zbiory ziemniaków szacuje się na ok. 6,2 mln t tj. mniej od zbiorów ubiegłorocznych o ok. 13%. Warunki wegetacji...

Nowe trendy w uprawie kapusty (cz. III)

0
Szkolenie zorganizowane dla producentów kapusty 15 grudnia w Koniuszy (czytaj również cz. I -nawożenie i Cz. II - odmiany), poświęcone było omówieniu trendów w...