Papryka w tunelach – nowinki uprawowe, cz. I
Producenci papryki okazują się być żadni wiedzy. Świadczyć może o tym wysoka frekwencja uczestników spotkań w Klwowie i Słowikowie. Zorganizowała je firma Eznza Zaden...
Corteva Agriscience wprowadza na rynki europejskie nowy produkt biologiczny Utrisha Rhizo
Corteva Agriscience podpisała wieloletnią umowę z STI Biotechnologie dotyczącą sprzedaży rozwiązań biologicznych, które zwiększają potencjał plonotwórczy roślin równocześnie poprawiając właściwości gleby. Zgodnie z umową,...
Jak można poprawić żyzność gleby? Nowe rozwiązania na rynku
W Radziejowicach w dniu 23 listopada firma Gaiago zorganizowała spotkanie dla przedstawicieli mediów ogrodniczych i rolniczych. W trakcie kameralnego spotkania poinformowała o swojej działalności...
Petycja w sprawie zatrudnienia pracowników cudzoziemców. Przeczytaj i podpisz!
Organizacje branżowe pod egidą Związku Sadowników RP walczą o możliwość zatrudniana pracowników sezonowych z Uzbekistanu, Indii i Nepalu. W sytuacji coraz większych trudności z...
Alternarioza pomidora: zwalczanie, oprysk, objawy
Alternarioza pomidora jest chorobą grzybową, która atakuje przede wszystkim plantacje pomidora gruntowego, choć zdarza się także, że jest obserwowana na roślinach uprawianych pod osłonami....
Płaska kapusta Callaway F1 zdobywa rynek
Kapusty o płaskich główkach w ostatnich sezonach na stale zagościły w sprzedaży detalicznej. Coraz chętniej uprawiane są również przed producentów warzyw. Jedną z odmian...
Marchew w sezonie 2022. Podsumowanie programu ochrony
Warzywnicze centrum doświadczalne firmy Bayer w Bedlnie, to bardzo ciekawy poligon doświadczalny. Co roku realizowane jest tam szereg doświadczeń z zakresu zwalczania chorób i...
Nowe typy cebuli i nowy buraczek
Ekspozycja odmian warzyw polowych zorganizowana w 39 tygodniu 2022 roku w Holandii przez firmę Sakata, tak jak w minionych latach, kusiła bogactwem kolorów i...
Najlepsze przetwory na zimę – jakie i kiedy robić? Domowe porady
W dobie coraz to bardziej przetworzonej żywności wiele osób pragnie powrotu do odżywiania się w sposób bliższy naturze i lepiej odpowiadający potrzebom ludzkiego organizmu....
Cebula na świecie. Co o tym mówią eksperci Euronion?
W dniach 3-4 listopada w Lesznie pod Warszawą odbyło się spotkanie organizacji Euronion zrzeszających przedstawicieli cebulowej branży z niektórych krajów Europy i USA. W...