Papryka w tunelach – nowinki uprawowe, cz. I

0
Producenci papryki okazują się być żadni wiedzy. Świadczyć może o tym wysoka frekwencja uczestników spotkań w Klwowie i Słowikowie. Zorganizowała je firma Eznza Zaden...

Corteva Agriscience wprowadza na rynki europejskie nowy produkt biologiczny Utrisha Rhizo

0
Corteva Agriscience podpisała wieloletnią umowę z STI Biotechnologie dotyczącą sprzedaży rozwiązań biologicznych, które zwiększają potencjał plonotwórczy roślin równocześnie poprawiając właściwości gleby. Zgodnie z umową,...

Jak można poprawić żyzność gleby? Nowe rozwiązania na rynku

W Radziejowicach w dniu 23 listopada firma Gaiago zorganizowała spotkanie dla przedstawicieli mediów ogrodniczych i rolniczych. W trakcie kameralnego spotkania poinformowała o swojej działalności...

Petycja w sprawie zatrudnienia pracowników cudzoziemców. Przeczytaj i podpisz!

0
Organizacje branżowe pod egidą Związku Sadowników RP walczą o możliwość zatrudniana pracowników sezonowych z Uzbekistanu, Indii i Nepalu. W sytuacji coraz większych trudności z...
alternarioza pomidora

Alternarioza pomidora: zwalczanie, oprysk, objawy

0
Alternarioza pomidora jest chorobą grzybową, która atakuje przede wszystkim plantacje pomidora gruntowego, choć zdarza się także, że jest obserwowana na roślinach uprawianych pod osłonami....

Płaska kapusta Callaway F1 zdobywa rynek

0
Kapusty o płaskich główkach w ostatnich sezonach na stale zagościły w sprzedaży detalicznej. Coraz chętniej uprawiane są również przed producentów warzyw. Jedną z odmian...

Marchew w sezonie 2022. Podsumowanie programu ochrony  

0
Warzywnicze centrum doświadczalne firmy Bayer w Bedlnie, to bardzo ciekawy poligon doświadczalny. Co roku realizowane jest tam szereg doświadczeń z zakresu zwalczania chorób i...

Nowe typy cebuli i nowy buraczek

Ekspozycja odmian warzyw polowych zorganizowana w 39 tygodniu 2022 roku w Holandii przez firmę Sakata, tak jak w minionych latach, kusiła bogactwem kolorów i...

Najlepsze przetwory na zimę – jakie i kiedy robić? Domowe porady

0
W dobie coraz to bardziej przetworzonej żywności wiele osób pragnie powrotu do odżywiania się w sposób bliższy naturze i lepiej odpowiadający potrzebom ludzkiego organizmu....

Cebula na świecie. Co o tym mówią eksperci Euronion?

W dniach 3-4 listopada w Lesznie pod Warszawą odbyło się spotkanie organizacji Euronion zrzeszających przedstawicieli cebulowej branży z niektórych krajów Europy i USA. W...